Πανευρωπαϊκή αντίδραση στην πολιτική της Γερμανίας

-Κύμα συμπαράστασης στην Ελλάδα

-Πολιτικοί, αναλυτές και κοινή γνώμη εξεγείρονται κατά της ακραίας λιτότητας, που επιβάλλεται στην χώρα μας

Η γερμανική οικονομική και πολιτική επίθεση στην Ελλάδα, η οποία έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις των δύο χωρών, αρχίζει να δημιουργεί παρενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να προβληματίσουν το Βερολίνο.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Διαβλέποντας τον κίνδυνο να εξαπλωθεί η γερμανική διάθεση επιβολής και σε άλλες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και ότι

κανείς στην Ευρώπη δεν είναι ασφαλής από τη δημοσιονομική ηθική της Μέρκελ και του Σόιμπλε, πολιτικές ηγεσίες, ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι απ’ όλο το πολιτικό φάσμα αντιδρούν και επιχειρούν να σηκώσουν ανάχωμα στη γερμανική προσπάθεια κατάλυσης των ευρωπαϊκών θεσμών, της εθνικής κυριαρχίας και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τη Γερμανία είναι η πιθανότητα αλλαγής φρουράς στη Γαλλία. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την Προεδρία Φρανσουά Ολάντ έχει ταχθεί ανοιχτά κατά του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου και στηλιτεύει την πολιτική της Μέρκελ τόσο ως γενική αντίληψη για την Ευρώπη, αλλά και ειδικά τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα: «Υπάρχει μια κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή, τραγική στην Ελλάδα. Έχουν περάσει δύο χρόνια που οι Ευρωπαίοι παριστάνουν ότι θέλουν να τη σώσουν, επιβάλλοντάς της σχέδια λιτότητας ,που γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα. Η Μέρκελ τί ακριβώς αποφάσισε να υποστούν οι Έλληνες; Θα πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε γιατί υποφέρουν οι λαοί και αμφισβητείται η δημοκρατία. Τι σημαίνει ότι θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, όταν τα δύο κύρια κόμματα υποχρεώθηκαν να συμφωνήσουν για τη νέα δανειακή σύμβαση; Ποιό είναι το περιθώριο ελιγμών των Ελλήνων; Το μόνο κόμμα που βγήκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι η άκρα δεξιά. Βλέπετε τον κίνδυνο; Για τους Ευρωπαίους υπάρχει και θέμα Δημοκρατίας».

Όσα φέρνει ο Ολάντ

Οι δηλώσεις Ολάντ προκαλούν ανατριχίλα στη γερμανική κυβέρνηση, την ώρα που το κύμα συμπαράστασης προς την Ελλάδα και απόρριψης της πολιτικής της λιτότητας έχει αρχίσει να διευρύνεται. Ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα χαρακτήρισε τα μέλη της τρόικας «αρπακτικές ακρίδες» και εκβιαστές. «Η τρόικα ομιλεί στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως δεν έρχεται να εμφανιστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάνουν τις προτάσεις τους και ούτε λίγο ούτε πολύ εκβιάζουν και λένε “αν δεν δεχτείτε, δεν έχει λεφτά”. Ποτέ δεν δικαιολογούν το πρόγραμμα που παρουσιάζουν. Και αν ρωτήσετε οικονομολόγους, οι περισσότεροι αξιόπιστοι οικονομολόγοι θα πουν ότι το πρόγραμμα είναι λανθασμένο».

Ο επικεφαλής των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ χαρακτήρισε ακραία την πολιτική που επιβάλλει η τρόικα, ενώ άφησε αιχμές και για την ελληνική πολιτική ηγεσία, η οποία δεν προτείνει εναλλακτική: «Στην Ελλάδα επιβάλλουν μια μείωση του βιοτικού επιπέδου, που κανένας δεν μπορεί να ζήσει. Περπατήστε στην Αθήνα, θα δείτε τους φτωχούς που βρί

Keywords
Τυχαία Θέματα