Παρακαλούν τους λογιστές να μη χρεώνουν ακριβά τους φορολογούμενους

Του Χρήστου Κώνστα

Η απόφαση ελήφθη και είναι αμετάκλητη: Όλες οι φορολογικές δηλώσεις των Ελλήνων φέτος θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι 1.000.000 φορολογούμενοι (περιλαμβανομένων και όλων των νέων πάνω από 18 ετών), που πέρυσι υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση σε χαρτί, θα πρέπει τώρα να επισκεφτούν τις εφορίες για να προμηθευτούν κωδικούς για την υποβολή των φετινών

δηλώσεων. Επειδή η διαδικασία είναι σχετικά περίπλοκη, οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα απευθυνθούν σε επαγγελματίες λογιστές, οι οποίοι χρεώνουν από 25 ευρώ για μια απλή δήλωση μέχρι 250 ευρώ για περισσότερο σύνθετες δηλώσεις…

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης απευθύνθηκε στις επαγγελματικές ενώσεις των λογιστών για να τους ζητήσει να ετοιμάζουν ΔΩΡΕΑΝ(!)τις δηλώσεις στους συνταξιούχους πάνω από 70 ετών και με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι από φέτος το υπουργείο Οικονομικών καταργεί τις 7 μηνιαίες δόσεις στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος, επαναφέροντας το παλαιό σύστημα, που προέβλεπε είτε εφάπαξ καταβολή, είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Αιτία για την απαλοιφή των πολλών δόσεων είναι η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων, που προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Προκειμένου να «μπαλώσει» τις τρύπες του προϋπολογισμού ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης έδωσε εντολή για επανέλεγχο υποθέσεων, που αφορούν στους 1.750 μεγάλους φορολογούμενους. Πρόκειται για άτομα που είτε:

Έχουν τεκμαρτό εισόδημα πάνω από 150.000 ευρώ.Έχουν προχωρήσει σε αγορές περιουσιακών στοιχείων πάνω από 450.000 ευρώ.Έχουν ακίνητη περιουσία που η αξία της ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ.

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε δραστική μείωση των επιστροφών φόρου. Τον Ιανουάριο επεστράφησαν στους φορολογούμενους μόλις 43.000.000 ευρώ φόροι, ενώ είχε προϋπολογιστεί ότι θα επιστραφούν 311.000.000 ευρώ. Επιπλέον, τα προ επιστροφών φόρου έσοδα διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο στα 4,42 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,659 δισ. ευρώ (υστέρηση 239.000.000 ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα