Παραμένουν στον έλεγχο των ιδιωτών οι τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίηση

Δεν θα κρατικοποιηθούν οι υπό ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες, σε ενδεχόμενη υψηλή συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναφέρει έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Παύλου Σιούφα, σχετική με τη διαδικασία και τον ακριβή χρόνο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών,

ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέστειλε στη Βουλή, στις 21 Μαρτίου, έγγραφη απάντηση στην οποία επισημαίνει ότι το βασικό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει ολοκληρωθεί και «σύμφωνα με τις προβλέψεις του τελευταίου μνημονίου η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους».

Ο κ. Στουρνάρας διαβιβάζει επίσης και έγγραφο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο οποίο επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (Memorandum of Economic and Financial Policies) η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου 2013. Το ΤΧΣ επισημαίνει ότι τα ποσά τα οποία το ΤΧΣ χορηγεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προέρχονται από κεφάλαια που αντλούνται στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπογραμμίζει επίσης ότι «η απόκτηση συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε πιστωτικό ίδρυμα με την έκδοση κοινών μετοχών δεν συνεπάγεται, ενόψει και του αμιγώς ιδιωτικού χαρακτήρα του Ταμείου, την κατά το ελληνικό δίκαιο υπαγωγή αυτού του πιστωτικού ιδρύματος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (άρθρο 16Γ παρ. 2 του Ν. 3864/2010)».

Keywords
Τυχαία Θέματα