«Παράνομη και αυθαίρετη» η προφυλάκιση της Τιμοσένκο

Παράνομη και αυθαίρετη χαρακτηρίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την προφυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο το 2011, ενώ όπως αποφάνθηκε παραβιάστηκαν τα δικαιώματά της σχετικά με την επανεξέταση της νομιμότητας κράτησης και την αποζημίωση για παράνομη κράτηση.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η κράτηση της κ. Τιμοσένκο πριν τη δίκη της αποτελούσε παραβίαση του δικαιώματός της για ελευθερία και ασφάλεια, καθώς δεν είχε διευκρινιστεί ο χρόνος που θα διαρκούσε και δεν φαινόταν να υπάρχει κίνδυνος να

διαφύγει η κατηγορούμενη.

Η κ. Τιμοσένκο, που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση, είχε επίσης κατηγορήσει τις αρχές για κακομεταχείριση, αλλά σύμφωνα με το δικαστήριο δεν υπήρξε παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Οι δικαστές απέρριψαν τις κατηγορίες ότι οι αρχές είχαν αρνηθεί να παράσχουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα στην κ. Τιμοσένκο, αλλά και αυτές σχετικά με τον υποτιθέμενο ξυλοδαρμό της στη διάρκεια μεταφοράς της από το νοσοκομείο στο νοσοκομείο τον Απρίλιο του 2012, καθώς, όπως ανέφεραν, είχε αρνηθεί τότε να υποβληθεί σε πλήρη εξέταση.

Το σημερινό πόρισμα δεν κρίνει τη νομιμότητα της ίδιας της καταδίκης της, κάτι που θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα