Περιπέτειες για όλα τα γούστα

Της Μαρίτας Μελέτη  

Η εβδομάδα που διανύουμε κινηματογραφικά ανήκει στους άντρες. Περιπέτεια! Πολλή περιπέτεια! Για όλα τα γούστα! Ξεκινάμε λοιπόν με το νούμερο ένα. 

Σκότωσέ τους Γλυκά (Killing Them Softly)

(Περιπέτεια, 2012, Διάρκεια: 97') Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία του Άντριου Ντόμινικ με τους Μπραντ Πιτ, Τζέιμς Γκαντολφίνι, Μπεν Μέντελσον, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Ρέι Λιότα. 

Ο Τζάκι Κόγκαν (Μπραντ Πιτ) είναι

ένας επαγγελματίας μπράβος που καταβάλλει κάθε προσπάθεια, μετά ξύλου, για να τηρούνται ευλαβικά οι νόμοι της μαφίας. Κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου χαρτοπαιχτικού παιχνιδιού, το οποίο ήταν υπό την προστασία της μαφίας, γίνεται επιδρομή από αγνώστους και ένα τεράστιο χρηματικό ποσόν εξαφανίζεται. Αμέσως, ο Τζάκι ανασηκώνει τα μανίκια του και αναλαμβάνει δράση, προκειμένου να συλληφθούν οι ένοχοι και να αποκατασταθεί η τάξις και η ηθική στην τοπική κοινωνία και η μαφία να πάρει τα χρήματα πίσω. Ο Ντομινίκ («Η δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ») σκιαγραφεί αρκετά πετυχημένα τον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος, ο οποίος είναι στενά συνδεδεμένος με το οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι της αμερικανικής κοινωνίας, θυμίζοντας, σε εμένα τουλάχιστον, τον «Νονό» του Κόπολα. Δεν είναι καθόλου τυχαία και «ξεκάρφωτη» η ατάκα που ακούγεται πως «η Αμερική δεν υπήρξε έθνος, αλλά μια τεράστια αγορά».

Πάνω σε τούτο, λοιπόν, το σεναριακό μοτίβο βασίζεται όλη η ταινία. Θεωρώ ότι είναι από τις πιο σύνθετες ταινίες της χρονιάς, με την αφηγηματική δομή να διαρθρώνεται σε τέσσερα παράλληλα επίπεδα. Στο πολιτικό, στο κοινωνικό, στο οικονομικό και στο υπαρξιακό. Και τα τέσσερα είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους, χωρίς το ένα να υποβαθμίζει ή να ξεχωρίζει από τα άλλα. Όλα αρμονικά δεμένα και διανθισμένα με μαύρο σαρκαστικό χιούμορ.

Σε αρκετές σκηνές διακρίνεται στο φόντο το πρόσωπο του Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια πολιτικών εξαγγελιών, που σημαίνει πως χρονικά η ταινία τοποθετείται στο 2008, την εποχή που η Αμερική μαστίζεται από την οικονομική κρίση, αλλά και τα σκάνδαλα διαφθοράς. Ο σκηνοθέτης αναδεικνύει με αποτελεσματικότητα τους μηχανισμούς που γεννούν και ενισχύουν τον γκανγκστερισμό σε συνεργασία με την κρατική εξουσία. Ενδιάμεσος συνδετικός τους κρίκος ο επαγγελματίας μπράβος, που φροντίζει όλα να είναι στη «θέση» τους.

Η σημειολογία της ταινίας λειτουργεί στην εντέλεια. Αλλά και από αισθητική άποψη δεν πάει πίσω. Υποβλητική ατμόσφαιρα, κυνικός ρεαλισμός, λιτή, αλλά περιεκτική δραματουργία. Αν βάλουμε στα θετικά και τις πράγματι σπουδαίες ερμηνείες, έχουμε μία από τις εξυπνότερες περιπέτειες της χρονιάς και, γιατί όχι, υποψήφια για Όσκαρ! 

Παράνομοι (Lawless) 

(Περιπέτεια, 2012, Διάρκεια: 116') Aμερικανική ταινία, σε σκηνοθεσία του Τζον Χίλκοουτ με τους Σάια ΛαΜπέφ, Τομ Χάρντι, Τζέσικα Τσάστεϊν, Γκάι Πιρς, Μία Γουασικόφσκα. Το σκηνικό αλλάζει και πάμε στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Στη Βιρτζίνια, οι αδερφοί Μπόντουραντ είναι οι μεγαλύτεροι λαθρέμποροι αλκοόλ της περιοχής. Ο ερχ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Περιπέτειες,peripeteies