Απούλητα 180.000 ακίνητα

Μεγάλες φαίνεται ότι είναι οι προσδοκίες για περαιτέρω  μείωσης των τιμών πώλησης ακινήτων καθώς παρατηρείται μια στάση αναμονής από τους αγοραστές όπως φαίνεται από τα περίπου 180.000 ακίνητα (σπίτια) που παραμένουν απούλητα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις παρουσιάσεις των ομιλητών στην δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ακινήτων Prodexpo 2012.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης αγοράς ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρου Μητράκου, τα αδιάθετα προς πώληση ακίνητα σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμαίνονται

μεταξύ 160.000 και 180.000. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των συναλλαγών παρουσιάσει μεγάλη πτώση που κυμαίνεται στο 40% περίπου το 2012 σε σχέση με το 2011, όταν έχει προηγηθεί μείωση συναλλαγών 30% το 2011 σε σχέση με το 2010.

Ταυτόχρονα οι χρηματοδοτήσεις στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο συγκεκριμένο τομέα να φθάνουν τα ένα στα πέντε ή σε ποσοστό το 20%.

Επίσης όσον αφορά την οικοδομική δραστηριότητα χειροτερεύει για έναν ακόμη χρόνο με τις οικοδομικές άδειες να έχουν υποχωρήσει στις 24.000 ετησίως σε σχέση με πάνω από 90.000 πριν την κρίση, ενώ ένας στους δύο εργαζόμενους στον κλάδο έχει χάσει την εργασία του. Οι τιμές στα ακίνητα έχουν υποχωρήσει κατά 21% περίπου σε ονομαστικούς όρους από τότε που ξεκίνησε η κρίση και 30% σε πραγματικούς όρους.

Πρόβλημα και στην καταβολή ενοικίων

Μιλώντας στο συνέδριο ο πρόεδρος του ομίλου Χαραγκιώνη και της Ελληνικής Επιτροπής ICSC Θεόδωρος Χαραγκιώνης ανέφερε ότι η κατάσταση όσον αφορά τα μισθώματα στο λιανικό εμπόριο είναι ιδιαίτερα αρνητική.

Οι μικροί μισθωτές κατά κανόνα δεν πληρώνουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες ενώ οι μεγάλοι ενοικιαστές ζητούν τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο μειώσεις μετά από σχετικές επαναδιαπραγματεύσεις. Όπως δήλωσε ο ίδιος έχει σημειωθεί διόρθωση στα μισθώματα που φτάνει και το 75% είπε ο κ. Χαραγκιώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα