Πλήρης αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν μέχρι το 2014

Στις αφγανικές δυνάμεις θα μεταβιβάσει το ΝΑΤΟ την ασφάλεια της χώρας «έως τα μέσα του 2013» ενώ μέχρι τα τέλη του 2014 θα έχουν αποχωρήσει πλήρως τα διεθνή στρατεύματα, σύμφωνα με το σχέδιο που εγκρίθηκε στη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Σικάγο.

«Έως τα μέσα του 2013, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας θα καταστούν ο κύριος υπεύθυνος για την ασφάλεια σε όλη τη χώρα. Έπειτα από αυτό το στάδιο, ο ρόλος της διεθνούς δύναμης θα εξελιχθεί όλο και περισσότερο σε μια αποστολή εκπαίδευσης, παροχής

συμβουλών και βοήθειας» έως το τέλος του 2014, αναφέρεται στην τελική διακήρυξη του ΝΑΤΟ.

Στην ίδια διακήρυξη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των μελών της Συμμαχίας απευθύνουν έκκληση στο Πακιστάν να ανοίξει ξανά τις οδούς ανεφοδιασμού για τις αυτοκινητοπομπές της στρατιωτικής συμμαχίας στο Αφγανιστάν «το συντομότερο δυνατό», οι οποίες παραμένουν κλειστές μετά το θάνατο 24 Πακιστανών στρατιωτών σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή το 2011.

Το ζήτημα του εκ νέου ανοίγματος των πακιστανικών αυτοκινητοδρόμων στις αυτοκινητοπομπές του ΝΑΤΟ, που είναι στρατηγικής σημασίας για τη σταδιακή απεμπλοκή της Ατλαντικής Συμμαχίας από το Αφγανιστάν, έχει περιέλθει σε αδιέξοδο λόγω του κόστους των διοδίων που απαιτούνται από το Πακιστάν, που θεωρούνται «απαράδεκτα» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα