Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

Το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας καλούνται να εκλέξουν σήμερα οι Κύπριοι σε μια εποχή που φαίνεται να τους απασχολεί η βαθιά οικονομική ύφεση. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 πμ και θα κλείσουν στις 18:00 μ.μ. Τα αποτελέσματα των εκλογών, όπου αναμένεται να ψηφίσουν 545.000 Κύπριοι θα ανακοινωθούν έως τις 8:30 μ.μ.

Ο 66χρονος Νίκος Αναστασιάδης, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, (ΔΗΣΥ) είναι το μεγάλο φαβορί και οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε

ακόμη και να κερδίσει στον πρώτο γύρο. Κύριος αντίπαλος του είναι ο πρώην υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς, 45 ετών, ένας ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηρίζεται από το κομμουνιστικό κόμμα (ΑΚΕΛ). Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας δεν έχει θέσει υποψηφιότητα.

Το μείζον ζήτημα της εκλογικής εκστρατείας ήταν η οικονομική κρίση και οι συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για το δάνειο που θα χορηγήσουν στην Κύπρο για τη διάσωση των τραπεζών της, που επιβαρύνθηκαν από την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος.

Ήδη η χώρα έχει υιοθετήσει ένα σοβαρό πρόγραμμα λιτότητας, αλλά ο απερχόμενος πρόεδρος έχει αντιταχθεί στις εκκλήσεις για ιδιωτικοποιήσεις. Εν τω μεταξύ, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, χωρίς καμία προοπτική ανάκαμψης πριν από το 2015, ενώ η ανεργία έχει υπερδιπλασιαστεί σε δύο χρόνια και βρίσκεται στο 14,7%.

Keywords
Τυχαία Θέματα