Πρόταση προστασίας των καταθέσεων

Αλλαγές σε ότι αφορά τις καταθέσεις στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες επεξεργάζεται η Κομισιόν, που θα προτείνει τροποποίηση των οδηγιών της, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία όλων των καταθετών σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας, αναφέρει η γερμανική εφημερίδας Handelsblatt.

Οι Βρυξέλλες κρίνουν ότι οι κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες σήμερα προστατεύουν

τις αποταμιεύσεις στα πιστωτικά ιδρύματα έως το ποσό των 100.000 ευρώ δεν είναι επαρκείς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, διαβεβαιώνοντας ότι έχει λάβει γνώση σχετικού εγγράφου της Κομισιόν.

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με την Handelsblatt, είναι ότι «εάν οι κάτοχοι μεγάλων λογαριασμών φοβούνται κατάσχεση σε περίπτωση κρίσης στην τράπεζά τους, θα εφορμήσουν στα γκισέ για να αποσύρουν τα χρήματά τους» δημιουργώντας αναστάτωση στην χρηματοοικονομική σταθερότητα μιας χώρας.

Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, η Κομισιόν τάσσεται υπέρ μιας «προτίμησης» για το σύνολο των αποταμιευτών, ώστε να είναι μειωμένη η έκθεσή τους σε ζημίες σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας και να βρίσκονται σε καλύτερη θέση απ' ό,τι οι βασικοί πιστωτές ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Το ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα, αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του σημερινού (Τρίτη) συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, αντιτίθενται στην πλήρη προστασία των αποταμιεύσεων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα