Πρώτη η Ελλάδα σε πνιγμούς στην Ευρώπη!

-Τεράστια η έλλειψη των ναυαγοσωστών

-Ελλιπής η ενημέρωση των πολιτών και καθυστερήσεις στις προσλήψεις από την πολιτεία

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Τσουνάκας

Τραγική πρωτιά για την χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη δεύτερη σε όλο τον κόσμο με τους περισσότερους πνιγμούς.

Μόνο για το έτος 2011 είχαμε συνολικά 370 πνιγμούς, μακράν περισσότερους από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου στην Ελλάδα

μετά τα τροχαία είναι οι πνιγμοί, πράγμα που θα πρέπει να μας προβληματίζει ιδιαίτερα όλους. Ποιοί είναι οι λόγοι όμως, που ευθύνονται για αυτή την μακάβρια πρωτιά σε μια νησιωτική και με μακρά παράδοση στη θάλασσα χώρα, όπως η δική μας; Σίγουρα τα αίτια εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όμως η έλλειψη παιδείας στο θέμα του νερού και της κολύμβησης γενικότερα και η αδιαφορία των κρατικών αρχών στο θέμα της ασφάλειας στις παραλίες και τις πισίνες ειδικότερα, είναι οι κύριες αιτίες για όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.

1000 πνιγμοί τα τελευταία τρία χρόνια

Τα στατιστικά σοκάρουν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού τα τελευταία 3 χρόνια έχουν χαθεί άδικα πάνω από 1000 ψυχές στις παραλίες της ελληνικής επικράτειας. Συνολικά οι πνιγμοί ήταν 284 το 2008, 322 το 2009, 374 το 2010, 370 το 2011 και φέτος μέχρι στιγμής έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 152 άτομα. Μάλιστα τα νούμερα είναι μεγαλύτερα, αφού στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι πνιγμοί στις πισίνες και σε ιδιωτικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά το φύλο, ο αριθμός των ανδρών είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με αυτόν των γυναικών, καθώς έχουν πνιγεί 710 άνδρες και μόλις 267 γυναίκες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των θανόντων ήταν Έλληνες και μόλις 111 ήταν αλλοδαποί.

Από το 1980 έως το 1999 5.704 άνθρωποι έχουν πνιγεί στις ελληνικές θάλασσες, ενώ από το 2001 ως σήμερα είχαμε συνολικά 3.000 πνιγμούς. Από αυτούς η συντριπτική πλειονότητα ήταν Έλληνες και άνδρες. Από την πλευρά της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι περίπου 450.000 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Στα αναπτυγμένα κράτη ο πνιγμός αποτελεί την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων, με μέση ετήσια επίπτωση περίπου 2,5-3,5 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Χωρίς ναυαγοσώστες οι περισσότεροι δήμοι της χώρας

Ένας κύριος λόγος για τον οποίο αυξάνονται οι πνιγμοί είναι η έλλειψη ναυαγοσωστών στις παραλίες. Φέτος για μία ακόμη χρονιά πολλοί δήμοι, λόγω της οικονομικής κρίσης όπως αναφέρουν, δεν είναι σε θέση να καλύψουν την παρουσία ναυαγοσώστη στις παραλίες τους. Αυτό συμβαίνει και για ένα κόμη λόγο: Για να τοποθετηθεί σε μια παραλία ναυαγοσώστης, θα πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να χαρακτηριστεί από τον δήμο πολυσύχναστη. Οι δήμοι όμως σε πολλές περιπτώσεις επιλέγουν να τις αποχαρακτηρίζουν και, εκμεταλλευόμενοι το νομικό κενό, να πληρώνουν ένα πρόστιμο, αντί να προσλάβουν ναυαγοσώστες. Το 2011 είχ

Keywords
Τυχαία Θέματα