Ψάρι αναγεννά τον εγκέφαλό του μετά τον τραυματισμό!

Το zebrafish είναι ένα ιδιαίτερο ψάρι που ζει στην περιοχή των Ιμαλαΐων. Πρόκειται για ψάρι που αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας λόγω της ικανότητάς τους να αναγεννά ιστούς και όργανα, όπως ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός, το δέρμα, τα πτερύγια, και η καρδιά μετά από σοβαρό τραυματισμό.

Ως τώρα οι επιστήμονες ήξεραν ότι το zebrafish μπορεί να αναγεννάει τον εγκέφαλό του, αλλά δεν είχαν κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο γινόταν αυτό. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Νικόλαο Κυριτση από το Κέντρο Αναγεννητικής Θεραπείας στη Δρέσδη (CRTD), της

Γερμανίας, χορήγησε ενέσεις σε μια σειρά από μόρια που ενδέχεται να προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση στον εγκέφαλο ενός zebrafish , σε μία προσπάθεια να προκαλέσει την αντίδραση της αναγέννησης.

Η χορήγηση λευκοτριένιου C4 προκάλεσε τον εγκέφαλο για τη δημιουργία νέων νευρώνων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η φλεγμονή στο zebrafish εγκέφαλο συνδέεται με ένα σήμα που στέλνει το LTC4 στα ακτινωτά νευρογλοιακά κύτταρα, τα οποία προωθούν την ανάπτυξη νέων νευρώνων, και αυτό επιτρέπει το ψάρι να αντικαταστήσει τους κατεστραμμένους νευρώνες.

Στους ανθρώπους η φλεγμονή αυτή θεωρείται επιβλαβής, ωστόσο στα zebrafish ήταν ευεργετική!

Keywords
Τυχαία Θέματα