«Πυρετός» ενόψει των… «εξετάσεων» Σαμαρά σε Βερολίνο-Παρίσι

Ορόσημο για τις εξελίξεις θα αποτελέσει ο Σεπτέμβριος, ο οποίος έχει και τη «βαρύτερη» ατζέντα, με διμερείς συναντήσεις, υπουργικές συνόδους, Σύνοδο Κορυφής και αποφάσεις θεσμικών οργάνων. Στο πυκνό αυτό δίχτυ εξελίξεων θα κληθεί αναγκαστικά να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει το στόχο της επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής των σκληρών μέτρων και ν’ αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας της χώρας.

Ο Αντώνης Σαμαράς

αναμένει ένα θετικό νεύμα ή μια δήλωση κατανόησης, αν όχι υποστήριξης, από Μέρκελ και Ολάντ, τους οποίους θα δει στις 24 και 25 Αυγούστου, ενώ οι ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα θα έχουν και μεταξύ τους συνάντηση μία ημέρα πριν, κατά την οποία θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν μια κοινή στάση τόσο για το θέμα της ευρωζώνης, όσο και για τη Συρία.

Στις 22 του μήνα την Αθήνα θα επισκεφθεί και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τον οποίο η κυβέρνηση αναμένει θετική στάση, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι οι 17 δεν επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας, η οποία, ωστόσο, είναι διαχειρίσιμη. Προς το τέλος Αυγούστου το Βερολίνο θα επισκεφθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι για να μιλήσει με την Α. Μέρκελ για τα προβλήματα της Ιταλίας, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου η Γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Μαριάνο Ραχόι.

Την ίδια περίοδο, στις 6 Σεπτεμβρίου το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου όλοι θα αναζητούν ενδείξεις εάν η ΕΚΤ θα παρέμβει με αγορές κρατικών ομολόγων χωρών με προβλήματα και - αν το κάνει - με ποιους όρους.

Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, στις 12 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας για να κρίνει κατά πόσον η λειτουργία του νέου ευρωπαϊκού ταμείου βοήθειας (ESM) είναι συνταγματική, ανοίγοντας τον δρόμο - όπως όλοι περιμένουν, εκτός απροόπτου τουλάχιστον - για επικύρωσή του από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Την ίδια ημέρα διεξάγονται εκλογές στην Ολλανδία, όπου η κυβέρνηση έπεσε λόγω διαφωνιών για τα μέτρα λιτότητας.

Τέλος, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου θα γίνει η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης στην Κύπρο. Μέχρι την ημερομηνία αυτή η τρόικα αναμένεται να έχει παρουσιάσει την - ιδιαίτερα σημαντική - έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.

Μαραθώνιος για τα μέτρα

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλες τις εναλλακτικές για τη συμπλήρωση του πακέτου των 11,5 δις ευρώ, το οποίο για να «βγει», θα πρέπει να επεκταθούν οι οριζόντιες περικοπές σε βαθμό που δεν έχει επιχειρηθεί μέχρι σήμερα, θέτοντας σε δοκιμασία την κυβερνητική συνοχή.

Κυριότερη εκκρεμότητα θεωρείται το νέο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν την καλύτερη εκδοχή για την υλοποίηση της εφεδρείας, ώστε αφενός το μέτρο να αποδώσει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη και αφετέρου να περιοριστούν στο ελάχιστο, αν είναι δυνατόν, οι αντιδράσεις σε ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς, βουλευτές των οποίων έχουν εκφράσει αν

Keywords
Τυχαία Θέματα