Ρεμπέτες σε μπαρ και ηθοποιοί σε καφενείο;

από την Ηρώ Μητρούτσικου

Δυο παραστάσεις-περφόρμανς, γεμάτες απλότητα, αγάπη και νοσταλγία, αποπνέουν κάτι από τα παλιά μπουλούκια, που γύριζαν την Ελλάδα και έπαιζαν σε καφενεία και σχολεία!

Η ιστορία της χώρας μας, μέσα από την ματιά ενός γέρου ρεμπέτη, περιοδεύει σε μπαρ και διάφορους χώρους, ενώ ο Χρήστος Σαπουτζής άραξε Κυριακή μεσημέρι στο καφενείο «Χαλαρά»!

“Η νοσταλγία ενός ρεμπέτη”

Ο γάλλος Jean-Jacques Tesson συναντήθηκε με τον μουσικό Γιώργο Μακρή και από κοινού αποφάσισαν

να κάνουν μια παράσταση που θα σκιαγραφεί την ιστορία του ρεμπέτικου. Ο Τεσόν ερωτεύτηκε αυτή την Ελληνική μουσική του υποκόσμου, όπως είχε ερωτευτεί το blues και το fado. Σεμνή, όπως είναι γεννημένη μέσα στη μιζέρια, αλλά ξεπερνώντας την, τον κέρδισε. Έτσι δημιουργήθηκε ένα ταξίδι που συνδυάζει ζωντανή μουσική και παντομίμα.

Η ιστορία είναι απλή, αλλά δρα σε δύο επίπεδα, όπως δύο είναι και τα μουσικά είδη για τα οποία μιλά: το Πειραιώτικο και το Σμυρναίικο. Η συνάντηση αυτών των δύο μουσικών ειδών, λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής, θα γεννήσει το ρεμπέτικο!

Όπως η συνάντηση του μουσικού Μακρή και του σκηνοθέτη θεάτρου δρόμου,Τεσόν γέννησε αυτή την παράσταση και ένωσε δυο ομάδες: το συγκρότημα ρεμπέτικης μουσικής "Οι Παραπεταμένοι” με την θεατρική ομάδα "Παίζω-Δρόμος".

Το πρώτο επίπεδο της ιστορίας αφορά τον έρωτα δύο ανθρώπων (δηλ. δύο διαφορετικών μουσικών): του νεαρού Πειραιώτη ρεμπέτη και της τσαχπίνας Σμυρνιάς προσφυγοπούλας. Η συνάντηση τους συμβολίζει την αρχική αντιπαράθεση, αλλά και το μετέπειτα κράμα των δύο μουσικών ειδών, το οποίο αποτελεί σελίδα της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Από το 1920 έως τη δεκαετία του 1960, το ρεμπέτικο τραγούδι ακολουθεί τις περιπέτειες και τα πάθη της χώρας: Μεγάλη Καταστροφή, δικτατορία του Μεταξά, Κατοχή, Εμφύλιος.

Μια νοσταλγική παράσταση με μιμική και live μουσική (Γ.Μακρής, Κ.Τσόπελας, Γ.Χαρατσής, Ι.Πάτερος), που την συνοδεύει η υπέροχη φωνή της Ρένας Στρούλιου. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης υποδύεται τον ηλικιωμένο πρωταγωνιστή που αναπολεί και έτσι τον βλέπουμε και επί σκηνής σε νεαρή ηλικία (Γ.Κωσταράς), όχι μόνο να ερωτεύεται την Σμυρνιά (Φρ. Αναστοπούλου), αλλά να φεύγει και για το μέτωπο και τελικά να χάνει την αγάπη του, όπως χάθηκε και η καθαρότητα και η βιωματικότητα του λαϊκού τραγουδιού.

Αξιομνημόνευτη η στιγμή που ο ρεμπέτης Γιώργος Μακρής, με την έλευση της νέας τάξης, μετατρέπει σε σκυλάδικο το εκπληκτικό τραγούδι του, «η Τσουλάρα», σε δικούς του στίχους και μουσική του Ισίδωρου Πάτερου. Οι ρεμπέτες αρχίζουν να αποχωρούν ένας ένας από το πάλκο και έτσι σηματοδοτείται η αλλαγή του μουσικού ύφους, η οποία επήλθε σταδιακά μέσα από τις νέες διασκεδαστικές ανάγκες…. της μεσοαστικής κοινωνίας.

Η μουσικοθεατρική αυτή παράσταση δεν μιλάει, όμως, μόνο για το ρεμπέτικο τραγούδι και τον ανεκπλήρωτο έρωτα, αλλά μέσα από τις προβολές και τα παθήματα των πρωταγωνιστών, βλέπουμε, χρονολογικά, καρέ της Ελληνικής ιστορίας.

Η παράσταση παίζεται κάθε Τετάρτη στις 9.30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ με οικονομική συμμετοχή. Πληροφορίες: 6972- 335227

Για τις δύο επόμενες Τετάρτες μπορείτε να παρακολουθήσετε την “Νοσταλγία ενός ρεμπέτη” στο

Cabaret Voltaire,

Μαραθώνος 30 & Μ.Αλεξάνδρου, Μεταξουργείο 210-5227046

Και σε τρεις Τετάρτες από τώρα, στις 18/12, στο

«Σπίτι του Ηθοποιού»

Θήρας και Αλκαμένους 175, Κάτω Πατήσια
(metro Αττική ή Αγ.Νικόλαος)

Επίσης, το μουσικό συγκρότημα "Οι Παραπεταμένοι”, την άλλη Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου,

θα εμφανιστεί στην μουσική σκηνή:

«Μακάρι»

Ζωοδόχου Πηγής 125 και Κομνηνών

Νεάπολη εξαρχείων

στις 10.30μ.μ. (10 ευρώ με μπύρα, κρασί)
www.makari.gr

"Blackout" σε Ικαριώτικο μεζεδοπωλείο

Κρυμμένο σε μια στοά στην Εμμανουήλ Μπενάκη, υπάρχει ένα παλιό Ικαριώτικο καφενείο. Εκεί, για μερικά μεσημέρια Κυριακής, καθώς και Δευτερότριτα βράδυ, συμβαίνει κάτι πολύ όμορφο.

Ο Χρήστος Σαπουντζής αφηγείται στους θαμώνες δυο από τις 16 ιστορίες που βρίσκονται στο βιβλίο «Κάτι θα γίνει, θα δεις» (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, 2011), του Χρήστου Οικονόμου. Πρόκειται για μια μικρή και διαφορετική παράσταση, με τον τίτλο (εμπνευσμένο από τα δυο διηγήματα) "Blackout- Μια μικρή διαμαρτυρία".

Εκείνο που έκανε τους συντελεστές να ψάξουν να παρουσιάσουν την περφόρμανς τους σε κάποιο καφενείο, ήταν η πρώτη ιστορία: “Μουστακάκι με κάρβουνο”, η οποία διαδραματίζεται μέσα σε καφενείο-ουζερί, σε μια στιγμή που κόβεται το ρεύμα!

'Έτσι, λοιπόν, ο γνωστός ηθοποιός Χρ. Σαπουτζής,καθισμένος σε ένα τραπέζι μαζί με τους θεατές, που πίνουν Ικαριώτικο τσίπουρο και τρώνε μεζέ ή φρέσκο ψάρι και την σκηνοθέτιδα που σερβίρει, αφηγείται τις δύο μικρές ιστορίες με μεγάλη αμεσότητα, ενώ ο χώρος φωτίζεται μόνο με μικρές λάμπες στα τραπέζια, μια και έχουμε black-out… Κάποια στιγμή ανοίγει η τηλεόραση -όπως συνηθίζεται στα καφενεία- αλλά ο ήχος είναι οι ελάχιστες μουσικές νύξεις (Sancho 003) που βάζει από την κουζίνα η σκηνοθέτις Ειρήνη Μαργαρίτη.


Μια ιδιαίτερη, χαλαρή, εμπειρία στο καφενείο «Χαλαρά», Εμμ.Μπενάκη 26

Δευτέρα,Τρίτη 20.30

και Κυριακή 14.00.

(10 ευρώ με μεζέ και ποτό)
Απαραίτητη η κράτηση: 6972 310 415, 6948 592574

Προτεινόμενες παραστάσεις που έχουμε δει:

Γιοί και Κόρες, Θέατρο Ν.Κόσμου

Ήταν κάποτε, Επί Κολωνώ

10cm up, Olvio

Jazz 'N' Comedy, Skyfall

Interview, Ανάδυσις

ElizaDeth Vault

Μήδεια, Katharina Blum, Πενθεσίλεια group, bios

Ευριδίκη, Πορεία

Ελάτε σ΄εμάς για καφέ, Φούρνος

Mistero Buffo, Θησείον

Μπαρ σε καλό μας, Τα ραδίκια ανάποδα, ΕliArt

Χαλασοχώρηδες, Altera Pars

Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη, Χυτήριο

Ανάκριση, Τζ.Καρέζη

Ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, Εν Αθήναις

Ιλιάδα, Δημ.Θέατρο Πειραιά

Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα, Εθνικό

Με ελεύθερη είσοδο:

Ψέματα ή αλήθεια… έτσι ειν’ τα παραμύθια, Fabrica Athens

Interview, Ανάδυσις

Sex Trafficking, Εμπρός

Αιώνιος Προμηθέας, studio Οδού Πλαταιών

Το μπουλούκι, Δήλος

Πέρσες, Δυναμό

Αφιέρωμα στον Καβάφη, Δημ.Θέατρο Καλλιθέας

Τρωάδες, 2ο γυμνάσιο

Keywords
Τυχαία Θέματα