Ο Θ. Θεοχάρης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Θεοχάρης Θεοχάρης, μίλησε στις 29/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Θα βαδίσουμε και το 2014 με το γνωστό χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ;

Θ. Θεοχάρης: «Το ΕΤΑ συνεχίζει να πληρώνεται και θα έχει δύο ίσως και δυόμισι δόσεις μέσα στο 2014».

Δημοσιογράφος: Δεν λέω για του 2013, αλλά για το 2014...

Θ. Θεοχάρης: «Δεν υπάρχει τέτοιο
ζήτημα».

* Για το πρωτογενές πλεόνασμα:

«Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υπαρκτό κατ' αρχήν, όταν επιβεβαιωθεί πλήρως από την ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο. Ακόμα έχουμε αρκετή και σκληρή δουλειά, για να συνεχίσουμε στον δρόμο που βαδίζαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Δεν είναι ένας μήνας, γιατί υπάρχουν και οι εισπράξεις των βεβαιωμένων που γίνονται μέσα στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Πρέπει και αυτές να προχωρήσουν ομαλά, για έρθουν και να δώσουν το τελικό αποτέλεσμα του 2013. Είναι όμως υπαρκτό. Νομίζω ότι είναι πέραν πάσης αμφιβολίας. Όλοι οι οργανισμοί -και η Τρόικα-, επιβεβαιώνουν ότι πράγματι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα».

* Για την επιστροφή του φόρου εισοδήματος:

«Όσον αφορά τις διαδικασίες των βεβαιώσεων δεν έχουμε να κάνουμε άλλες για αυτή την χρονιά. Δηλαδή, τα τέλη και ο φόρος πολυτελείας ήταν ουσιαστικά τα τελευταία πράγματα που είχαμε να κάνουμε για φέτος... Οι επιστροφές και του ΦΠΑ και των εισοδημάτων είναι μια διαδικασία που είχαμε μεγάλα προβλήματα στο παρελθόν. Έχουν προχωρήσει όμως. Έχουμε τον διπλάσιο αριθμό τους τελευταίους δύο - τρεις μήνες και πράγματι, στο πρώτο εικοσαήμερο του Νοεμβρίου -που έχω στοιχεία-, έχουμε επιστρέψει 260 εκατομμύρια. Περίπου τα διπλά από ό,τι πέρυσι...».

Δημοσιογράφος: Μιλώ για τις επιστροφές φόρου εισοδήματος για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος...

Θ. Θεοχάρης: «Οι πιο πολλές έχουν γίνει και έχουν μείνει κάποιες λίγες, που κυρίως είναι επιστροφές που σχετίζονται με τα δικαιολογητικά. Οι εφορίες αυτή την στιγμή έχουν λιγότερες από 10.000 δηλώσεις να επεξεργαστούν. Οι υπόλοιπες -που είναι γύρω στις 40.000-, είναι επειδή δεν έχουν πάει οι φορολογούμενοι να δώσουν τα δικαιολογητικά. Έχουμε ολοκληρώσει το 95% των δηλώσεων».

* Για την φετινή εισπραξιμότητα φόρων:

«Η εισπραξιμότητα των φόρων φέτος -που ήταν μεγάλο πρόβλημα και κυρίως ο μεγάλος φόβος ήταν για τον ΦΑΠ-, είναι πάρα πολύ καλή, δεδομένης και της πολύ δύσκολης συγκυρίας...».

* Για τον διακανονισμό του χρέους με την εφορία:

«Το γεγονός ότι κάποιοι που χρωστάνε, πηγαίνουν στις εφορίες και δηλώνουν ότι δίνουν κάποιο ποσό τον μήνα, είναι καλύτερο από το να μην ενημερώνουν καθόλου. Εμείς, σε αυτή την περίπτωση, το λαμβάνουμε υπόψη μας, ώστε να δώσουμε τον χρόνο, να μην βάλουμε τα μέτρα καταναγκαστικής είσπραξης σε αυτές τις περιπτώσεις σε πρώτη προτεραιότητα και έτσι να μπορέσει κάποιος να αποπληρώσει το χρέος του, χωρίς να έχει το άγχος ότι μπορεί να γίνει κατάσχεση».

* Για διόρθωση αντικειμενικών αξιών:

«Κάποια στιγμή αυτό θα πρέπει να γίνει... Απλώς, αυτή την στιγμή, νομίζω ότι θα δημιουργήσει μια μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε σχέση με το τι αυτός ο φόρος μπορεί να φέρει, διότι η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα άλλαζε και το ύψος του αποτελέσματος αυτού του φόρου. Δεν είναι θέμα διασφάλισης εσόδων. Αν κάποιος με ρωτούσε να υπολογίσω το αποτέλεσμα του φόρου, δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτή την στιγμή, αν βάζαμε στο τραπέζι και αλλαγή αντικειμενικών αξιών».

* Για το επίδομα θέρμανσης:

«Πήγε καλά η διαδικασία. Πληρώσαμε πολύ νωρίτερα από ό,τι πέρυσι και μεγαλύτερο ποσό. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Πληρώσαμε 185.000. Θα ξεκινήσουμε την Δευτέρα την διαδικασία για τους επόμενους. Παίρνει ίσως και 10 ημέρες για ολοκληρωθεί. Οι αιτήσεις που έγιναν αποδεκτές είναι 405.000 με 410.000».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα