Ρέππας: Έκλεισε τον κύκλο της η εφεδρεία-Όχι απολύσεις

«Θέμα απολύσεων δεν υπάρχει. Στην ατζέντα που διαμορφώνει αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο υπουργός, πολιτική απολύσεων δεν υπάρχει», δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας κατά την ενημέρωση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μίλησε επίσης για «θεαματική μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο σε σχέση με το 2009» και για «εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ», σημειώνοντας ότι «η υποχρέωση

που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το μνημόνιο, είναι να μειωθούν κατά 150.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2015».

Όσον αφορά στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας τόνισε ότι «η πολιτική αυτή έκλεισε τον κύκλο της, δεν μπορεί να δοθεί παράταση. Θα ήταν στα όρια του γελοίου όσοι είναι 53 χρονών, αυτόματα να μπαίνουν σε συνταξιοδοτικό καθεστώς και να εξέρχονται από το δημόσιο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αυτή η πολιτική με τα όποια αποτελέσματα της, έφτασε στο όριο της».

Επιπλέον, χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία ως «ανεδαφική, αναποτελεσματική και ανεφάρμοστη», υποστηρίζοντας ότι «θα οδηγούσε σε ένα δημόσιο κράτος αποδυναμωμένο από έμπειρα στελέχη».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ. Τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και ο Χρήστος Ζώης, που είναι μέλη της επιτροπής, κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια αποπροσανατολισμού, καθώς υποστήριξαν πως καμία σχέση δεν είχε η δική τους πρόταση για την εργασιακή εφεδρεία, με την πολιτική που τελικά εφαρμόστηκε.

Ο κ. Ρέππας εμφανίστηκε ανοικτός σε προτάσεις ως προς το θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων, καθώς εξήγησε ότι «πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παρενεργειών που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς τα κίνητρα, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Μόνο με αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο θα γίνεται η αξιολόγηση του κάθε υπαλλήλου. Αυτό είναι ξεκάθαρο, και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων».

«Μέχρι τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε την διοικητική μεταρρύθμιση για την δημιουργία ενός επιτελικού μη γραφειοκρατικού κράτους».

Τέλος, ο κ. Ρέππας επέκρινε όσους «δεν συμμερίζονται την πολιτική συνεργασίας με την ‘’Ομάδα Δράσης’’ της ΕΕ, μια συνεργασία σημαντική και χρήσιμη, από την οποία η Ελλάδα επιχειρεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία της για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα».


Keywords
Τυχαία Θέματα