Ρούλα Πισπιρίγκου – φυλακές: Αναστάτωση σε Ελεώνα Θηβών και Κορυδαλλό

Αναστάτωση επικρατεί στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να οδηγηθεί εκεί η Ρούλα Πισπιρίγκου μετά την απολογία της την προσεχή Δευτέρα στην 18η ανακρίτρια για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece η περίπτωση της φερόμενης παιδοκτόνου έχει θέσει ήδη σε «συναγερμό» τους αρμόδιους της φυλακής, καθώς η 33χρονη θεωρείται «κόκκινο πανί» για τις περίπου 320 κρατούμενες του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος. Για το λόγο αυτό

οι υπεύθυνοι των φυλακών ήδη αναζητούν ειδικό χώρο κράτησης-απομόνωσης προκειμένου και πάντα στην περίπτωση που κριθεί προφυλακιστέα η Ρούλα Πισπιρίγκου να μην έρχεται σε επαφή με τις υπόλοιπες κρατούμενες για λόγους ασφαλείας.

«Ανεπιθύμητη» θεωρείται όμως η κατηγορούμενη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας και στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατούνται περίπου 165 κρατούμενες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η ενδεχόμενη προφυλάκιση της στον Κορυδαλλό δεν θεωρείται πιθανή, καθώς εκεί υπάρχουν θάλαμοι και όχι κελιά, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πλήρης προστασία της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι ποινή αντιμετωπίζει αν καταδικαστεί για την παιδοκτονία της Τζωρτζίνας

Το πανελλήνιο έχει σοκαριστεί με τη φρικτή ιστορία της Πάτρας και παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, ειδικά μετά τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου και την κατηγορία που της απαγγέλθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης Τζωρτζίνας. Η 33χρονη θα απολογηθεί τη Δευτέρα σε ανακριτή και εισαγγελέα, οι οποίοι θα αποφασίσουν αν θα προφυλακιστεί. Ωστόσο, η τύχη της θα οριστεί στη δίκη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για την εμπλοκή της και στους θανάτους των άλλων δύο παιδιών, της Μαλένας και της Ίριδας.

Η Χριστίνα Αντωνοπούλου, Ph.D., Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικαστηριακή Ψυχολόγος, Ψυχολόγος – ΚοινωνιολόγοςΤι ποινή αντιμετωπίζει η Ρούλα Πισπιρίγκου αν αποδειχθεί ότι σκότωσε την Τζωρτζίνα;

Μετά την τελευταία αλλαγή του άρθρου 299 του Ποινικού Κώδικα, σε αυτόν αναφέρεται ότι “όποιος σκότωσε με πρόθεση άλλον τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη”. Ο δικηγόρος, Γιάννης Βέρρας, μίλησε στην εκπομπή “Happy Day” του Alpha και εξήγησε ότι “είναι κλασική περίπτωση, είναι ανθρωποκτονία με δόλο και η ποινή που αντιμετωπίζει είναι ισόβια κάθειρξη. Η εσχάτη των ποινών. Δεν υπάρχει κάτι, το οποίο εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ώστε να οδηγήσει σε μία υποδεέστερη νομική αντιμετώπιση. Οποιοδήποτε ελαφρυντικό, δύσκολα θα δοθεί στη συγκεκριμένη γυναίκα. Στην ισόβιο είναι τα 20 χρόνια κάθειρξη, δεν μπορεί να βγει πριν συμπληρωθούν 20 χρόνια στη φυλακή και σε κάθε περίπτωση πρέπει να εκτιθούν τα 3/5 της ποινής”.

Ο δικηγόρος τόνισε πως εάν αποδειχτεί ότι η μητέρα είναι ψυχιατρικά ασθενής “δεν μιλάμε για ποινές αλλά για μέτρα προστασίας”, εννοώντας ότι θα κρατηθεί στην ψυχιατρική κλινική των φυλακών. Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση που συσχετισθούν τελικά και οι άλλες δικογραφίες που αφορούν στα αλλά δυο παιδιά της οικογένειας και εάν ασκηθεί και γι’ αυτά δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, η Ρούλα Πισπιριγκου θα μπορούσε να καταδικαστεί ακόμα και σε δυο ή τρεις φορές ισόβια καθειρξη. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση δεν θα εκτίσει -σύμφωνα με το άρθρο 105Β- περισσότερα από 20-25 έτη ποινή κάθειρξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρούλα Πισπιρίγκου –, Αναστάτωση, Ελεώνα Θηβών, Κορυδαλλό,roula pispirigkou –, anastatosi, eleona thivon, korydallo