Σε «επιτήρηση» επτά ημερών οι Κυπριακές τράπεζες

Έως τις 4 Απριλίου θα είναι σε ισχύ η επιβολή περιορισμού στη διακίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο, λέει η Κομισιόν, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον. Σε σχετική της ανακοίνωση, αναφέρει επίσης ότι θα παρακολουθεί εάν χρειαστεί να υπάρξει αναθεώρηση ή επέκταση των μέτρων αυτών.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Κομισιόν σημειώνει τους προσωρινούς περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων,

που επέβαλε η Δημοκρατία της Κύπρου στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων για την αποτροπή του σημαντικού ρίσκου της ανεξέλικτης εκροής καταθέσεων που θα οδηγούσε στην κατάρρευση των πιστωτικών ιδρυμάτων και στον άμεσο κίνδυνο πλήρους αποσταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού συστήματος της Κύπρου.

Ως φύλακας των Συνθηκών και προκειμένου να διαφυλαχτεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, η Κομισιόν έκανε μια προκαταρκτική εκτίμηση της κυπριακής νομοθεσίας και του σχετικού διατάγματος στο πλαίσιο των κανόνων της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων που ορίζεται στο άρθρο 63 της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλουν περιορισμούς στην διακίνηση των κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιακών ελέγχων, υπό ορισμένες συνθήκες και υπό αυστηρούς όρους, για λόγους δημόσιας πολιτικής ή δημόσιας ασφάλειας. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, μέτρα μπορούν επίσης να επιβληθούν για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «μια τέτοια εξαίρεση στη αρχή της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων πρέπει να ερμηνεύεται πολύ αυστηρά, να αρμόζει, να είναι αναλογική και να εφαρμόζεται για την μικρότερη δυνατή χρονική περίοδο».

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση τέλος, επισημαίνεται: «Αυτά τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για 7 ημέρες. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ανάγκη για παράταση της ισχύος ή αναθεώρηση των μέτρων».

Crash test για το Κυπριακό Τραπεζικό σύστημα η 28η Μαρτίου

Και ενώ η Κομισιόν πήρε τις παραπάνω αποφάσεις, ανοίγουν σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι όλες οι τράπεζες στην Κύπρο, οι οποίες έμειναν κλειστές από τις 16 Μαρτίου, μετά την πρώτη απόφαση του Eurogrοup κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου .

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα καταστήματα στην Κύπρο θα φυλάσσονται από 180 άτομα ιδιωτικής εταιρείας security.

Σε όλες τις τράπεζες, θα ληφθούν αυστηρά αστυνομικά μέτρα για αποφυγή επεισοδίων και προστασία των τραπεζικών υπαλλήλων.

Οι περιορισμοί που θα επιβληθούν είναι δεδομένοι, επειδή υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων, που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα