Σε νέα δίκη Εφραίμ, Αρσένιος και Ψάλτη

Από το Εφετείο Θράκης θα δικαστούν και πάλι ο προφυλακισμένος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός της ίδιας Μονής Αρσένιος και η εφέτης Μαρία Ψάλτη, για την υπόθεση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των παραλίμνιων εκτάσεων της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας.

Αυτό συμβαίνει διότι το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε την απόφαση του πενταμελούς Εφετείου Θράκης με την οποία είχαν καταδικαστεί σε 10μηνη φυλάκιση με 3ετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος και παραβίαση δικαστικού απορρήτου η

δικαστής και για ηθική αυτουργία στις δύο πράξεις οι μοναχοί.

Οι αρεοπαγίτες με την υπ' αριθμ. 28/2012 απόφασή τους έκριναν ότι η εφετειακή απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία, παρουσιάζει λογικά κενά, αντιφάσεις και ελλείψεις. Πάντως, εκτιμάται ότι θα υπάρξει πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση στη νέα δίκη, με βάση το σκεπτικό ότι ο Άρειος Πάγος έκρινε πως η τυχόν γνωστοποίηση του αποτελέσματος μόνο της διάσκεψης ενός δικαστηρίου (χωρίς τις διεργασίες, τις νομικές σκέψεις κ.λπ. των δικαστών) δεν αποτελεί πλέον αξιόποινη πράξη, αφού πρόκειται για στοιχεία τα οποία θα περιληφθούν στην απόφαση που θα δημοσιευθεί στη συνέχεια.

Τέλος, οι αρεοπαγίτες αναφέρουν ότι παράνομα στο Εφετείο Θράκης προστέθηκε στο κατηγορητήριο ότι οι μοναχοί πληροφορήθηκαν τις νομικές διεργασίες, με συνέπεια την ακυρότητα της διαδικασίας, λόγω παραβίασης υπερασπιστικών δικαιωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα