Σε ύφεση οδηγούν και τα νέα μέτρα

Την προσεχή Δευτέρα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών “κλειδώνουν” τα νέα μέτρα περικοπών σε συντάξεις, προνοιακά επιδόματα και μισθούς του δημοσίου και του προσωπικού των ΔΕΚΟ.

Το πακέτο που έχει κατατεθεί στην τρόικα, προκειμένου να διασφαλιστεί εξοικονόμηση άνω των 11 δισ. ευρώ μέσα στην προσεχή διετία, υπερβαίνει

κάθε όριο αυστηρότητας και πάλι για τους συνταξιούχους, οι οποίοι είτε υπήρξαν ασφαλισμένοι σε δύο ασφαλιστικά Ταμεία, εργαζόμενοι, είτε λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις, είτε προσδοκούν να αποχωρήσουν από την εργασία με ένα καλό εφάπαξ.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα πακέτο που αποδεικνύει την αδιέξοδη διαχείριση της συντελούμενης χρεοκοπίας, καθώς ήδη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα πριμοδοτηθεί η ύφεση της οικονομίας με τουλάχιστον 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην ηγεσία των κομμάτων που συγκροτούν το κυβερνητικό σχήμα είναι πρόδηλη η ανησυχία. Στη ΔΗΜΑΡ εκφράστηκε ήδη με τις αναφορές του κ. Φ. Κουβέλη- αμέσως μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών χθες- για αποτροπή οριζόντιων μέτρων. Στο ΠΑΣΟΚ, ή σε ό,τι έχει απομείνει από αυτό, επικρατεί αναταραχή και αναμένεται να αποτυπωθεί στη συνάντηση που θα έχει το πρωί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους κ. Γ. Σαχινίδη και Γ. Κουτρουμάνη. Μάλιστα ο τελευταίος κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης στο σταθμό 9,84 δεν έκρυψε την απογοήτευση του αλλά και το φόβο του για την ενδυνάμωση της ύφεσης από μια περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων.

Μείζον αναδεικνύεται το θέμα της υψηλής αναλογίας άνω του 40% που αναλαμβάνει να εξασφαλίσει σε εξοικονόμηση πόρων το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα η αναλογία αυτή δεν υπερέβαινε το 30%, όσο σχεδόν είναι και η αναλογία των συνταξιοδοτικών δαπανών στο σύνολο της δημόσιας δαπάνης.

Αναλυτικά τα υπό κατάθεση μέτρα στην τρόικα και υπό έγκριση από το Συμβούλιο αρχηγών των τριών κομμάτων τη Δευτέρα έχουν ως εξής:

-Επίσπευση (πριν από το 2015) της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 για τους παλαιούς ασφαλισμένους ή στο 67ο για όλους τους ασφαλισμένους

-Οροφή κύριων συντάξεων στα 2.500 ευρώ

-Κατάργηση των επιδομάτων που απέμειναν (από 13ο και 14ο μισθό) στο Δημόσιο

-Κατάργηση “δώρων” και επιδομάτων αδείας επικουρικών συντάξεων

-Μείωση εφάπαξ Δημοσίου (από τον Αύγουστο)

-Μειώσεις εφάπαξ και επικουρικών Ταμείων βάσει αναλογιστικών ελλειμμάτων

-Πλαφόν σε όλα τα προνοιακά επιδόματα

-Παρακράτηση από 5% έως 15% στο ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ

-Αναδρομική ισχύς του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ

-Κατάργηση ειδικών μισθολογίων (πλην μάχιμων αστυνομικών και ενόπλων δυνάμεων)

-Εισοδηματικά κριτήρια για το πολυτεκνικό επίδομα και την ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας

-Επιβολή ετησίου πλαφόν στα 1.500 ευρώ (ετησίως) για τη συμμετοχή των Ταμείων στο κόστος ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ανά ασφαλισμένο. Όποιο

Keywords
Τυχαία Θέματα