Σκληρή αντίδραση της Τουρκίας στο γαλλικό νομοσχέδιο, που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν πλέον οι σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας μετά την υπερψήφιση από τη γαλλική Γερουσία του νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες διαδηλώσεις και πορεία διαμαρτυρίας Τούρκων μεταναστών στη γαλλική πρωτεύουσα. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «καταδικάζουμε έντονα την προβληματική αυτή απόφαση,

που συνιστά υπόδειγμα ανευθυνότητας», ενώ τονίστηκε ότι «οι ιστορικές και πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας θυσιάστηκαν με βάση το εσωτερικό πολιτικό χρονοδιάγραμμα». Παράλληλα, η Άγκυρα προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικοποίησης του νόμου, δεν θα διστάσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή, με τρόπο που θα κρίνουμε και άμεσα, τα μέτρα τα οποία έχουμε σκεφτεί προγενέστερα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική Γερουσία ενέκρινε την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η γενοκτονίας των Αρμενίων, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις της Τουρκίας που απειλεί με διπλωματικά και άλλα αντίμετρα. Υπέρ του νόμου ψήφισαν 127 και κατά 86, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ύπαρξης ισχυρού ρεύματος κατά του νόμου, όχι όμως αρκετά ισχυρού ώστε ακυρώσει την έγκρισή του. Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμο που αγγίζει τα 45.000 ευρώ και φυλάκιση μέχρι ένα έτος για τους παραβάτες. Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει δήλωση διπλωματικών κύκλων της Άγκυρας, που έθεσαν το εξής ερώτημα: «Αν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισκεφθεί τη Γαλλία και αρνηθεί με δηλώσεις του τη γενοκτονία, θα συλληφθεί;».

Keywords
Τυχαία Θέματα