Σώματα και πνεύματα

Του Σίμου Κορεξίδη

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ένα δυνατό μελόδραμα, όπως το «Σώμα με σώμα», σίγουρα θα μας συγκινήσει και θα μας βάλει στο πνεύμα της εποχής. Επειδή όμως τα Χριστούγεννα εκτός από συναίσθημα είναι και διακοπές και ξεγνοιασιά, σάς παρουσιάζουμε μερικές ακόμα ταινίες για τη διασκέδασή σας.

Σώμα με σώμα

Ο Αλί (Ματίας Σένερτς ) επιφορτισμένος με τη φροντίδα του πέντε

χρονών γιου του Σαμ, άστεγος, άφραγκος και χωρίς φίλους καταφεύγει στην αδερφή του στη Νότια Γαλλία. Βρίσκει δουλειά ως μπράβος σε κλαμπ, φύλακας, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει και σε παράνομους πυγμαχικούς αγώνες. Μετά από έναν καβγά, γνωρίζει την μεθυσμένη Στεφανί (Μαριόν Κοτιγιάρ), μια εκπαιδεύτρια φαλαινών σε ένα θαλάσσιο τουριστικό πάρκο, και την πάει σπίτι της. Της δίνει το τηλέφωνό του. Μια νύχτα του τηλεφωνεί και ξανασυναντιούνται, αλλά εκείνη είναι σʼ αναπηρικό καροτσάκι. Δύο άνθρωποι που ορίζονται από το σώμα τους καλούνται να ορίσουν τα πάντα απʼ την αρχή.

Εκείνος θα την βοηθήσει να επαναδιεκδικήσει την αυτοπεποίθησή της και νʼ αφήσει πίσω την έπαρση και την αυταρέσκεια κι εκείνη με τρυφερότητα κι αξιοπρέπεια αγκιστρωμένη στη σωματική δύναμή του θα ενεργοποιήσει ξανά την φαινομενικά εκμηδενισμένη σεξουαλικότητά της. Ο Αλί ανακαλύπτει το χαμένο του συναίσθημα και την αντίστοιχη αξία των απλών πραγμάτων. Έτσι μέσα απʼ αυτή την αγάπη για την Στεφανί κατορθώνει να πλησιάσει τον γιο του και να νιώσει επιτέλους και την πατρική αγάπη.

Μια συμπτυγμένη περιγραφή πως μπορεί όμως να μεταφέρει τις επιμέρους αριστουργηματικές κορυφώσεις αυτής της ταινίας; Όταν πρέπει νʼ αναφερθεί στην διακύμανση των συναισθημάτων της καθημερινής ζωής των χαρακτήρων, όταν πρέπει να περιγράψει την τόσο μαγνητική βιαιότητα των παράνομων πυγμαχικών αγώνων, όταν πρέπει να δει κανείς κι άναυδα να παραδεχτεί την ε-ξαι-ρε-τι-κή πραγμάτωση των εφέ στʼ ακρωτηριασμένα πόδια της Κοτιγιάρ ή όταν κινηματογραφείται, τόσο απενοχοποιητικά, ο χειμαρρώδης ερωτισμός δύο τόσο διαμετρικά αντίθετης δύναμης κορμιών: του σωματώδη Αλί και της θρυμματισμένης Στεφανί !

Ο σκηνοθέτης Ζακ Οντιάρ («Κοίτα τους άντρες όταν πέφτουν», «Ο χτύπος που σταμάτησε η καρδιά μου», «Ο Προφήτης») αναμειγνύει αριστοτεχνικά σʼ ένα σκληρό, είναι αλήθεια, δράμα τον ρεαλισμό με το μελόδραμα, προκαλώντας μας να ανακαλύψουμε στους ανθρώπους γύρω μας ότι αυτό που λείπει από μας είναι, εντέλει, αυτό που πραγματικά έχουμε απόλυτη ανάγκη.

Ο Ματίας Σένερτς είναι αναμφισβήτητα ένας ζωώδης και συναρπαστικός χαρακτήρας τόσο στις πολλαπλές σιωπές του, αλλά και στις εκρήξεις του, δίνοντας μια ερμηνεία ακόμη πιο εντυπωσιακή από την προηγούμενη ταινία που τον γνωρίσαμε, την βελγική «Bullhead». Μπήκε δυναμικά στον κύκλο των μεγάλων Ευρωπαίων ηθοποιών και προβλέπεται λαμπρή μονιμοποίηση.

Για την Μαριόν Κοτιγιάρ δεν υπάρχουν άλλοι επιθετικοί προσδιορισμοί θαυμασμού για να την προσφωνήσεις. Το μέγεθος του ταλέντου της δεν σηκώνει αμφιβολίες, αλλά συνεχείς επιπρόσθετες παραδοχές. Νομίζω ότι είμαστε τυχεροί που τέτοια ηθοποιός ζει στην εποχή μας και μπορούμε να συμπορευόμαστε στις ερμηνείες της.

Το «Σώμα με Σώμα» είναι μια ταινία για έναν μεγάλο αναπάντεχο και λυτρωτικό έρωτα με μια αέναη σειρά από υπέροχα βίαιες, σωματικά και συναισθηματικά, ενότητες, που μας ρουφάνε στην παραζάλη τους και μας οδηγούν σε ένα λυτρωτικό και συγκινητικό (ΝΑΙ συγκινητικό, γιατί να το φοβηθούμε;) φινάλε.

ΥΓ. Δείτε την ταινία, γιατί (σπάνια είναι αλήθεια) έχει κανείς την δυνατότητα να δει ένα τόσο δυνατό μελόδραμα.

Σκηνοθεσία: Ζακ Οντιάρ, Σενάριο: Ζακ Οντιάρ & Τομάς Μπιντεγκάν, Φωτογραφία: Στεφάν Φοντέν, Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά, Πρωταγωνιστούν: Μαριόν Κοτιγιάρ, Ματίας Σένερτς, Αρμάν Βερντούρ, Γαλλία-Βέλγιο/ 2012/ Έγχρωμο/Διάρκεια: 120'

Ξενοδοχείο για τέρατα (Hotel Transylvania)

(Κινούμενα σχέδια, 2012, Διάρκεια: 92΄) Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία του Τζέντι Ταρτακόφσκι.

Ο Δράκουλας αποφασίζει να χτίσει στην Τρανσυλβανία έναν πύργο-πολυτελές θέρετρο για όλα τα τέρατα, κρύβοντας την ύπαρξή του από τους ανθρώπους. Όμως τίποτα δεν μένει κρυφό από τον «lonely planet» και στη γιορτή των γενεθλίων της κόρης του εμφανίζεται από το πουθενά ένας νεαρός ταξιδιώτης. Έξυπνη ταινία κινουμένων σχεδίων, η οποία ευτυχώς δεν απευθύνεται μόνο σε μικρές ηλικίες.

Το σπίτι στο τέλος του δρόμου (House at the end of the street)

(Τρόμου, 2012, Διάρκεια: 101΄) Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία του Μαρκ Τόντεραϊ με τους: Τζένιφερ Λόρενς, Ελίζαμπεθ Σου, Μαξ Τιεριό, Εύα Λινκ.

Περνάμε τώρα σε ένα χλιαρό και γεμάτο κλισέ φιλμάκι τρόμου. Η νεαρή Ελίσα μετακομίζει με τη μητέρα της σε μια καινούργια πόλη, δίπλα σε ένα σπίτι όπου μια κοπέλα είχε σκοτώσει τους γονείς της. Η Ελίσα πιάνει φιλίες με τον γιο της οικογένειας, ο οποίος κρύβει ένα επικίνδυνο μυστικό. Όταν αποκαλυφθεί το μυστικό, παρακαλώ να το πείτε και σε μένα για να μπορέσω να κοιμηθώ, διαφορετικά θα μείνω με την αγωνία μέχρι να προβληθεί η ταινία καμιά Παρασκευή βράδυ από την τηλεόραση.

Encardia, η πέτρα που χορεύει

Μια ταινία ντοκιμαντέρ για τη γλώσσα, τη ποίηση και τη μουσική από τα ελληνόφωνα Χωριά της Κάτω Ιταλίας. Μεγάλη νικήτρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2012, η ταινία συνεχίζει να προβάλλεται για 6η εβδομάδα στον κινηματογράφο Παλλάς (Παγκράτι) Υμηττού 109, τηλ. 210-7511868

Κάθε μέρα στις 19.30.

Keywords
Τυχαία Θέματα