Σωρεία αντιδράσεων σε ΕΚΤ, Γερμανία και Ιταλία για το πλαφόν στα επιτόκια

Την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκάλεσε δημοσίευμα του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικό Der Spiegel σχετικά με τη στρατηγική του θεσμού για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Όπως ανέφερε το περιοδικό, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να καθορίσει τα όρια που θεωρεί ανεκτά πριν παρέμβει σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των ομολόγων, βάσει της διαφοράς ανάμεσα

στα ομόλογα των κρατών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και τα 10ετή ομόλογα αναφοράς της Γερμανίας. Αφού το πράξει, σύμφωνα με το Der Spiegel, κάθε υπέρβαση αυτών των ορίων θα συνεπάγεται την αυτόματη ανάληψη δράσης από μέρους της Τράπεζας.

Ωστόσο εκπρόσωπος της ΕΚΤ έκρινε σήμερα ότι είναι «απόλυτα παραπειστικό να δημοσιεύονται άρθρα σχετικά με αποφάσεις που δεν έχουν ακόμα ληφθεί και επίσης για προσωπικές θέσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα συζητηθεί από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία πρόκειται να δράσει αυστηρά στο πλαίσιο της εντολής της».

Από την πλευρά της, η Γερμανία, και ειδικά η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Μπούντεσμπανκ, δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για το πρόγραμμα κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε πως ο καθορισμός από την ΕΚΤ ενός ορίου σε ό,τι αφορά τα επιτόκια και το σπρεντ (την ψαλίδα) των επιτοκίων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης από εκείνα της Γερμανίας είναι κάτι «πολύ προβληματικό» από θεωρητικής σκοπιάς.

Παράλληλα, στην μηνιαία έκθεσή της για τον Αύγουστο η Μπούντεσμπανκ επανέλαβε την «κριτική» της σε ό,τι αφορά τις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι αυτό δημιουργεί «αυξημένους κινδύνους για τη σταθερότητα».

Αντιθέτως, ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Κοράντο Πάσερα αναφέρθηκε σε οξύ τόνο στις επικρίσεις της Μπούντεσμπανκ σε ό,τι αφορά τα σχέδια της ΕΚΤ να παρεμβαίνει στις αγορές κρατικών τίτλων, σημειώνοντας πως οι τοποθετήσεις του είδους αυτού προκαλούν αναστάτωση στις αγορές.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στο Ρίμινι ο Πάσερα είπε ότι η κριτική από την Μπούντεσμπανκ στα σχέδια της ΕΚΤ «δεν τιμάει αυτούς που την κάνουν», προσθέτοντας ότι υπήρξε πρόσφατα περίσσεια «ασυνάρτητων και διασπαστικών» δηλώσεων και τοποθετήσεων, «που επίσης αναστάτωσαν τις αγορές».

Η Ρώμη αντιδρά όλο και πιο έντονα στους δισταγμούς της Γερμανίας να αφεθεί η ΕΚΤ να παρεμβαίνει με πιο άμεσο τρόπο για την μείωση των επιτοκίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα