Σούζαν Ράις: αποτυχία του ΟΗΕ στη Συρία

Για αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία έκανε λόγο η πρέσβειρά των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις η οποία εξέφρασε τη λύπη της και απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση για επιβολή κυρώσεων προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη Συρία.

«Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας φαίνεται ανίκανο να προστατεύσει τον συριακό λαό από τις ωμότητες της κυβέρνησής του», τόνισε η Ράις και πρόσθεσε πως η αιματηρή καταστολή που εφαρμόζει η Δαμασκός «είναι

σήμερα περισσότερο επιλήψιμη, αλλά και επικίνδυνη για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» .

«Πρέπει να πάρουμε αποτελεσματικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων στο πλαίσιο του άρθρου 7 για να ασκήσουμε πίεση», συμπλήρωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης μιλώντας σε συζήτηση στα Ηνωμένα Έθνη με θέμα την προστασία των πολιτών στις εμπόλεμες ζώνες.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Βρετανός ομόλογός της Μαρκ Λάιλ Γκραντ, ο οποίος ζήτησε «αποφασιστικές ενέργειες για να αναγκαστεί το συριακό καθεστώς» να σταματήσει τις βιαιότητες και να εφαρμόσει το σχέδιο Αναν.

«Η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό» στη Συρία. Τώρα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο το Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα στις συριακές αρχές», υπογράμμισε ο Γάλλος πρεσβευτής Ζεράρ Αρό.

Έκθεση για την κατάσταση στη Συρία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, από τον αναπληρωτή του Κόφι Ανάν, Νάσερ αλ- Κίντουα.

πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα