Στα αρχαιότερα ημερολόγια των Μάγια δεν αναγράφεται η καταστροφή του κόσμου!

Σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στην δημοσιότητα, Αμερικανοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τα παλαιότερα αστρονομικά ημερολόγια των Μάγια, που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Τα ημερολόγια ανήκουν στον 9ο αιώνα και εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή ενός σπιτιού στον αρχαιολογικό χώρο του Σουλτούν, στη Γουατεμάλα.

Σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού αυτού οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με ανάγλυφα, γραμμές χαραγμένες στην πέτρα, και πολλά από αυτά είναι αριθμοί με τους οποίους υπολόγιζαν τους διαφορετικούς κύκλους των ημερολογίων.

Στην

συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για ένα τελετουργικό ημερολόγιο των 260 ημερών, ένα ηλιακό ημερολόγιο 365 ημερών, τον κύκλο της Αφροδίτης, διάρκειας 584 ημερών και τον κύκλο του Άρη, διάρκειας 780 ημερών.

Σε αντίθεση με τις λαϊκές προκαταλήψεις, δεν υπάρχει καμία ένδειξη στα ημερολόγια αυτά ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει στα τέλη του 2012. Μάλιστα οι επιγραφές αυτές είναι οι πρώτες που βρίσκονται μέσα σε σπίτι των Μάγια, ενώ διακεκριμένοι επιστήμονες ανέλαβαν να αποκρυπτογραφήσουν τα ανάγλυφα.

«Το πιο συναρπαστικό στοιχείο αυτής της ανακάλυψης είναι ότι οι Μάγια επιδίδονταν στους υπολογισμούς των ημερολογίων τους πάνω σε τοίχους, εκατοντάδες χρόνια προτού οι γραφείς να τα καταγράψουν στους κώδικες, οι οποίοι σήμερα αποτελούν τα «αρχεία» αυτού του προκολομβιανού πολιτισμού που καταστράφηκε από τους Ισπανούς κονκισταδόρες», εξήγησε ο Άντονι Αβένι, καθηγητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Κολγκέιτ της Νέας Υόρκης.

Πηγή: nooz.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα