Στέγαση και εργασία για αστέγους 2024: Διευρύνεται το πρόγραμμα με επιπλέον φορείς και νοικοκυριά

Διευρύνεται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους άστεγους» του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο στοχεύει στην προστασία των ευάλωτων συμπολιτών και των παιδιών. Όπως επεσήμανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, κατά την εισήγηση της στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα σύνολο στοχευμένων παρεμβάσεων και θεσμικών καινοτομιών, διευρύνοντας τους φορείς που θα συμμετέχουν

αλλά και αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος. Στο πρόγραμμα πλέον εντάσσονται και τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες επισφάλειας στέγης, πέραν της αστεγίας καθώς και νοικοκυριά που ήδη διαμένουν σε δωρεάν παραχωρημένη οικία.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος, από 10 σε 15 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να μπορούν να συμμετέχουν και επιπλέον φορείς και νοικοκυριά. Συμπεριλαμβάνονται, πλέον, φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της απεξάρτησης. Ο στόχος είναι να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα άτομα που έχουν μεγάλη ανάγκη μίας τέτοιας μέριμνας, όπως είναι οι τοξικο – εξαρτημένοι. Επιπλέον, προγραμματίζεται η κάλυψη 700 νοικοκυριών συγκριτικά με τα 556 που καλύφθηκαν την προηγούμενη περίοδο, τα οποία αποτελούνταν από 883 ευάλωτους πολίτες.

Επιπλέον παροχές του προγράμματος

Την προηγούμενη περίοδο οι ευάλωτοι πολίτες που συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα, λάμβαναν επίσης επιδότηση ενοικίου ύψους 250 ευρώ μηνιαίως για μονοπρόσωπα και 350 ευρώ για πολυπρόσωπα νοικοκυριά για 2 χρόνια. Κατά το 3ο έτος η επιδότηση ενοικίου διαμορφωνόταν ίση με το 75% των ποσών που προβλέπονται για την 2ετία, μέσω διασύνδεσης με το επίδομα στέγασης στην διάρκεια του 3ου έτους. Επιπλέον, προβλεπόταν κάλυψη δαπανών για οικοσκευή έως 1.300€ και για ΔΕΚΟ/κοινόχρηστα έως 1.300€. Παράλληλα, παρέχονταν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές. Οι παροχές αυτές θα ισχύουν και τώρα, ενώ όπως σημείωσε η κυρία Ζαχαράκη προκείμενου να υπερβούμε το πρόβλημα της εύρεσης κατοικίας εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα και σε ιδιοκτήτες.

Σχετικά με την προώθηση στην εργασία, το πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες ενεργοποίησης, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία, στις οποίες συγκαταλέγεται επιδότηση εργασίας σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας για διάστημα έως δώδεκα (12) μήνες, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον δώδεκα (12) μήνες, αλλά και επιδότηση για δημιουργία επιχείρησης έως 8.000 ευρώ. Σχετικά με την επιδότηση επαγγελματικής κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων, το ποσό φτάνει έως 1.000 ευρώ. Παράλληλα, δίνεται εργασιακή συμβουλευτική από τον ΟΑΕΔ και ένταξη σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζεται να εμπλουτιστεί το πλαίσιο των παροχών και να υπάρξει αύξηση του ποσού των παραπάνω δαπανών που ήδη καλύπτονται ή και η προσθήκη νέων επιλέξιμων δαπανών.

ΠΗΓΗ: cnn.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στέγαση, 2024, Διευρύνεται,stegasi, 2024, dievrynetai