Στη Βουλή το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων

Πέρασαν 4 μήνες από την έγκριση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να κατατεθεί, μόλις χθες, στη Βουλή.

Στόχος του νέου Πειθαρχικού Δικαίου είναι να βάλει τέλος στην ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων, με αυστηρότερες ποινές και ταχύτερους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς προβλέπεται αυτοδίκαιη αργία, με μείωση των αποδοχών, για τους υπαλλήλους που παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη μέχρι να αποφανθούν

τα δικαστήρια.

Παράλληλα απόλυση αντιμετωπίζουν εκείνοι που καταδικάζονται για ποινικό αδίκημα με έντονη κοινωνική απαξία, όπως δωροδοκία, υπεξαίρεση, ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας, παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ναρκωτικών.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής, με αύξηση κατά περίπτωση από 2 σε 5 χρόνια, και από 5 σε 7 ή ακόμη και σε 10 χρόνια για ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν σοβαρότατα παραπτώματα (π.χ. αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων, παράνομο οικονομικό όφελος κ.ά.).

Προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα επιβολής ταυτοχρόνως πειθαρχικής τιμωρίας και οικονομικής κύρωσης. Μάλιστα, οικονομική κύρωση μπορεί να επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότηση του δημοσίου υπαλλήλου. Για παραπτώματα με οικονομικό αντικείμενο ο χρόνος παραγραφής αρχίζει από την ημερομηνία που η υπηρεσία έλαβε γνώση του παραπτώματος.

Επιταχύνεται η διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς ενώ μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών, στο εξής προβλέπεται η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης σε 1 μόλις μήνα και της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε 2 μήνες.

Τέλος, γίνεται για πρώτη φορά σαφής καταγραφή και αναφορά πειθαρχικών παραπτωμάτων, γεγονός που διασφαλίζει το δημόσιο υπάλληλο από αυθαίρετες κρίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα