Στο προσκήνιο λόγω στρατιωτικών γεγονότων η Γαλλία

Η στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μαλί και η αποτυχημένη απόπειρα απελευθέρωσης Γάλλου ομήρου-πράκτορα των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών, φέρνουν τη χώρα στο πολιτικοστρατιωτικό προσκήνιο το οποίο συνοδεύεται από επικρίσεις και αντιπαράθεση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Οι γαλλικές δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές κατά των ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι, όπως ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Άμυνας. Ο γάλλος υπουργός, Ζαν Υβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι γάλλοι στρατιώτες επιτέθηκαν σε αντάρτες που κατευθύνονταν

προς την πόλη Μόπτι, όπου βρίσκονται κυβερνητικά στρατεύματα.

Η Γαλλία έχει στείλει δυνάμεις για την προστασία της πρωτεύουσας Μπαμάκο, ανακοίνωσε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για «αρκετές εκατοντάδες» στρατιώτες.

Παράλληλα, στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι ο στρατός του Μάλι επιτίθεται στους «τελευταίους θύλακες αντίστασης» των ισλαμιστών στην Κόνα, μετά την επιτυχημένη επιχείρηση στην πόλη.

Ο στρατός του Μάλι πραγματοποίηση, με την υποστήριξη γάλλων στρατιωτών- αντεπίθεση στην Κόνα, για την ανάκτηση του ελέγχου της πόλης.

Οι ισλαμιστές της Ανσάρ Ντίνε, που έχουν δεσμούς με την Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ, ελέγχουν το βόρειο, ερημικό τμήμα της χώρας και επιθυμούν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους που θα διοικείται με βάση τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία.

Οι ισλαμιστές επιθυμούν την προέλασή τους προς τον Νότο, ο οποίος ελέγχεται από την κυβέρνηση του Μάλι.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε τη έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στο Μαλί κατά των ένοπλων ισλαμικών ομάδων, για να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας αυτής.

Ο πρόεδρος διευκρίνισε ότι η απόφαση να επέμβει «στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας», ελήφθη «σήμερα το πρωί σε συμφωνία με τον πρόεδρο του Μαλί Ντιονκουντά Τραορέ».

«Το Μαλί αντιμετωπίζει επίθεση τρομοκρατικών στοιχείων από το βορρά, των οποίων όλος ο κόσμος γνωρίζει πλέον την βαρβαρότητα και τον φανατισμό. Διακυβεύεται λοιπόν σήμερα η ίδια την ύπαρξη αυτού του φίλου κράτους, του Μαλί, την ασφάλεια του λαού του καθώς και εκείνη των 6000 υπηκόων μας που ζουν εκεί», τόνισε ο Ολάντ.

«Ανταποκρίθηκα λοιπόν, εξ ονόματος της Γαλλίας, στο αίτημα για βοήθεια του προέδρου του Μαλί, που υποστηρίζεται από τις χώρες της Δύσης. Ως εκ τούτου, οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις προσέφεραν το απόγευμα την υποστήριξή τους στις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί για να πολεμήσουν τα τρομοκρατικά στοιχεία. Αυτή η επιχείρηση θα διαρκέσει όσο είναι αναγκαίο, θα ενημερώνω τακτικά τους Γάλλους για την διεξαγωγή της. Οι αρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, διότι επεμβαίνουμε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, όπως και ο υπουργός Άμυνας, θα δώσουν επίσης όλες τις χρήσιμες πληροφορίες στον κόσμο, ενώ το κοινοβούλιο θα ασχοληθεί με το θέμα από την Δευτέρα», πρόσθεσε.

«Οι τρομοκράτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η Γαλλία θα είναι πάντα εκεί, όταν πρόκειται, όχι μόνο για τα θεμελιώδη συμφέροντά της, αλλά και για τα δικαιώματα ενός λαού, που θέλει να ζει με ελευθερία και δημοκρατία», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Νεκρός Γάλλος στρατιώτης

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι ένας Γάλλος στρατιώτης τραυματίστηκε θανάσιμα χθες κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής ελικοπτέρων που πραγματοποίησαν οι γαλλικές δυνάμεις εναντίον μιας ομάδας τρομοκρατών, η οποία κατευθυνόταν προς δύο πόλεις του νοτίου τμήματος του Μαλί.

Η επιδρομή αυτή έγινε «γύρω στις 16:00 τοπική ώρα» (17:00 ώρα Ελλάδος) και «σε υποστήριξη του στρατού του Μαλί, επέτρεψε την καταστροφή πολλών μονάδων των τρομοκρατών και να σταματήσει η προέλασή τους’, σημείωσε ο Λε Ντριάν. «Κατά την έντονη αυτή μάχη, ένας από τους πιλότους μας (...) τραυματίστηκε θανάσιμα», πρόσθεσε.

Σε μία άλλη εξέλιξη, δύο Γάλλοι στρατιώτες και ένας γάλλος πράκτορας μυστικών υπηρεσιών σκοτώθηκαν στη νότια Σομαλία στη διάρκεια επιχείρησης απελευθέρωσης του δεύτερου, ο οποίος κρατείτο όμηρος από το 2009.

Keywords
Τυχαία Θέματα