Συνεδρίαση… κυριαρχίας Τσίπρα

Ολοκληρώθηκε η Συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, η οποία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την πολιτική απόφαση, καταψηφίζοντας ταυτόχρονα τρεις τροπολογίες οι οποίες τέθηκαν που έθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα που φαίνεται πως θα διατηρήσει τις πιέσεις προς την ηγεσία προς μια πιο αριστερή κατεύθυνση.

Στο τελικό κείμενο απόφασης υπήρξαν αρκετά λευκά, ενώ λευκό ψήφισαν και τα μέλη της ΚΠΕ που εξελέγησαν στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με το ψηφοδέλτιο της Αριστερής

Πλατφόρμας.

Η Αριστερή Πλατφόρμα έθεσε προς ψήφιση τέσσερις τροπολογίες που αφορούσαν την ανάγκη να μην λαμβάνονται πρωτοβουλίες και μάλιστα σημαντικές, ερήμην των συλλογικών οργάνων του Κόμματος (π.χ. συναντήσεις με Σόϊμπλε, Φούχτελ, ΔΝΤ, Στέϊτ Ντιπάρτμεντ), την επανάκτηση από το δημόσιο των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων και μάλιστα στρατηγικής σημασίας, την επιδίωξη της κυβέρνησης της Αριστεράς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για κοινή δράση (ειδικά σε θέματα κατά του κυβερνητικού αυταρχισμού) και ευρύτερη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων και την εκτίμηση της σφοδρής αντιπαλότητας ΕΕ και ΔΝΤΗΠΑ, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, απέναντι στο εγχείρημα μια προοδευτικής εναλλακτικής πορείας της χώρας.

Οι τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας δεν έγιναν δεκτές, εκτός από εκείνη για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου συμβιβαστικά έγινε δεκτή η σχετική διατύπωση της Παν/κής Συνδιάσκεψης), αν και μάλλον συγκέντρωσαν περισσότερες θετικές ψήφους σε σχέση με τα μέλη της Πλατφόρμας (δεν έγινε καταμέτρηση στην ΚΕ) ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες μελών της ΚΕ υπήρξαν και μέλη της ΚΕ που, αν και παρόντες, συνειδητά δεν τοποθετήθηκαν με συγκεκριμένη ψήφο.

Στον πυρήνα της πολιτικής απόφασης βρίσκονται οι θέσεις του κόμματος για την ακύρωση του Μνημονίου, την επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών προς την κατεύθυνση ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αντιμετώπιση της προπαγάνδας της ΝΔ.

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται η θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας θα συνεχίσουν την προσπάθεια διεθνοποίησης των προβλημάτων της χώρας που προκλήθηκαν από τους όρους των δανειακών συμβάσεων και τα Μνημόνια, με την διευκρίνιση ότι οι επισκέψεις του κ. Τσίπρα στο εξωτερικό θα πρέπει να τύχουν καλύτερης προετοιμασίας.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την καμπάνια του για την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το πρόβλημα του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, ενώ θα ενταθεί η πολιτική του κόμματος στο πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, μετά και την παραδοχή του λάθους στο ελληνικό πρόγραμμα από το ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα