ΣΥΡΙΖΑ: Ισχύουν και σήμερα οι αξίες του ΕΑΜ

Τα 71 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ συμπληρώνονται σήμερα (Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου). Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι αξίες του αγώνα, της λαϊκής συμμετοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της πολιτικής χειραφέτησης είναι σήμερα το ίδιο πολύτιμες όπως τότε. 

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει ως εξής: 

«Η 27η Σεπτεμβρίου 1941, ημερομηνία ίδρυσης του ΕΑΜ,

είναι μια μεγάλη ιστορική στιγμή και ταυτόχρονα ένα γεγονός χαραγμένο στη μνήμη όλων μας, των παλαιότερων γενιών που το έζησαν και των νεότερων που το έμαθαν. Το ΕΑΜ αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας και των αγώνων κατά του φασισμού. 

»Το ΕΑΜ οργάνωσε την πάλη του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της Κατοχής,  εμπνέοντας και τις επόμενες γενιές και μπολιάζοντας τη συλλογική μνήμη των κοινωνικών αγώνων με τις αξίες της  ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.  Ταυτόχρονα, ήταν η αφετηρία ενός μεγάλου κοινωνικού παραδείγματος όχι μόνο εθνικής απελευθέρωσης και πατριωτικού αγώνα, αλλά την ίδια στιγμή ένα φωτεινό παράδειγμα λαϊκής αυτενέργειας, μαζικής πολιτικής χειραφέτησης και κοινωνικής αλληλεγγύης, που το επωμίσθηκαν χιλιάδες καθημερινοί άνθρωποι σε κάθε γωνιά της χώρας.

Από αυτή τη σκοπιά, για τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ οι αξίες του αγώνα, της λαϊκής συμμετοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της πολιτικής χειραφέτησης είναι σήμερα το ίδιο πολύτιμες όπως τότε. Η επέτειος των 71 χρόνων από την ίδρυσή του υπενθυμίζει στους νεότερους τις τεράστιες δυνατότητες του λαού  να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του, μέσα από την ενωτική και συλλογική δράση.   

»Τα παρακάτω λόγια μάλιστα του Δημήτρη Γληνού στο: «Τι είναι και τι Θέλει το ΕΑΜ»  θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί και σήμερα «…ο αγώνας αρχίζει από  την καθημερινή πάλη για το ψωμί, για τα συσσίτια, τα μεροκάματα, τα φάρμακα, ενάντια στην εξαθλίωση του λαού και τη λιμοκτονία του.»

Keywords
Τυχαία Θέματα