ΣΥΡΙΖΑ: Να μειωθεί ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης

Στη Βουλή έρχεται προς συζήτηση το θέμα της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, αφού 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υγείας, ζητώντας τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση «ισχυρίζεται

ότι υπήρξε αύξηση των κρατικών εσόδων 102 εκατ. ευρώ», ωστόσο, «αποκρύπτει το γεγονός ότι τα έσοδα από ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 257,39 εκατ. ευρώ και αν σε αυτά προστεθούν τα 82 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν ως επίδομα θέρμανσης, δημιουργείται έλλειμμα 340 εκατ. ευρώ στα οποία αφαιρώντας τα 102 εκατ. ευρώ της αύξησης στα έσοδα λόγω του αυξημένου ΕΦΚ, προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 237 εκατ. ευρώ».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα λάβουν ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης την φετινή χειμερινή περίοδο και αν θα προχωρήσουν στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, «ώστε να υπάρξει ανάσχεση της περαιτέρω εξαθλίωσης της κοινωνίας και να αποφευχθούν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα και προβλήματα δημόσιας υγείας». Την ίδια στιγμή τονίζουν ότι από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και ο κ. Μαυραγάνης με δηλώσεις που είχαν κάνει μέσα στον Αύγουστο. Ένα πιθανό σενάριο είναι αν δεν μειωθεί ο ΕΦΚ να αυξηθούν οι δικαιούχοι (και το ποσό) του επιδόματος θέρμανσης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης είχε δηλώσει ότι το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι υπό μελέτη και ότι οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το αν θα αυξηθεί το επίδομα ή θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων ζητά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση στα επίπεδα της περιόδου 2011 - 2012, δηλαδή στα 6 λεπτά το λίτρο, επισημαίνοντας ότι με την εξίσωση του φόρου δεν επιτεύχθηκε ούτε η πάταξη της λαθρεμπορίας, ούτε η αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Αντίθετα, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η μείωση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 70%, λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, με την τιμή λιανικής να διαμορφώνεται στο 1,35-1,45 ευρώ το λίτρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα