«Θαύμα» στον… προϋπολογισμό για την υποδοχή Γιούνκερ

Με ένα… θαύμα που παραποιεί τελείως την εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, υποδέχτηκε το υπουργείο Οικονομικών τον κ. Γιούνκερ. Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012 ήταν έτοιμα από την Τρίτη, αλλά ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ημέρα άφιξης του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα.

Σύμφωνα με αυτά, τα έσοδα μειώθηκαν εντυπωσιακά κατά 2,8 δισ. ευρώ, αλλά το έλλειμμα μειώθηκε πάνω από τις προβλέψεις, καθώς η «τρύπα» των εσόδων υπερ-αντισταθμίστηκε από τα εξής:

-

Την υστέρηση των δαπανών για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 1.978 εκατ. ευρώ (2.282 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου του αναθεωρημένου προϋπολογισμού για 4.259 εκατ. ευρώ). Η μείωση του ΠΔΕ είναι ούτε λίγο ούτε πολύ 46%! Και αυτό, στην Πέμπτη χρονιά βαθιάς ύφεσης για την ελληνική οικονομία!

- Τη μείωση σε όλες τις κατηγορίες δαπανών, λόγω της γενικευμένης στάσης πληρωμών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Η μείωση στις πρωτογενείς δαπάνες ξεπέρασε κατά 1.983 εκατ. ευρώ τους στόχους! Συνολικά οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι κατά 4.415 εκατ. ευρώ κάτω από τους στόχους!!!

Έτσι, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο ανήλθε σε 13.215 εκατ. ευρώ, έναντι 14.829 εκατ. ευρώ που ήταν οι στόχοι του προϋπολογισμού! Εν ολίγοις, οι στόχοι για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ξεπεράστηκαν κατά 1.614 εκατ. ευρώ…

Πολύ πιο κοντά στην αλήθεια είναι φυσικά η κατάσταση στα δημόσια έσοδα, όπου: η «τρύπα» των καθαρών εσόδων ανέρχεται σε 2,24 δισ. ευρώ (25,8 δισ. ευρώ έναντι 28 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος). Ο φόρος εισοδήματος είναι μειωμένος έναντι του στόχου κατά 1,4 δισ. ευρώ (6,01 δισ. ευρώ, έναντι 7,47 δισ. ευρώ), ο ΦΠΑ παρουσιάζει υστέρηση 600 εκατ. ευρώ (9,08 δισ. ευρώ, έναντι 9,68 δισ.) και στους έμμεσους φόρους καταγράφεται υστέρηση κατά 615 εκατ. ευρώ (7,1 δισ. ευρώ, έναντι 7,7 δισ. ευρώ).

Πηγή: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα