Θέλουν νέα μέτρα μέσα στο 2014

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (26/09) η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με την ομάδα Τόμσεν αναμένεται να συνεχιστούν και το απόγευμα, με συσκέψεις όπου θα μετάσχει και η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά καθ΄ς θα κυριαρχήσει το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών.

Στις συναντήσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα εξετάστηκαν,

σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα θέματα που είναι συνδεδεμένα με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου, δηλαδή:

- ο νέος κώδικας για τους δικηγόρους,

- οι 12.500 διαθεσιμότητες στο δημόσιο

- η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρωθεί έως την Δευτέρα, ώστε η εκταμίευση της δόσεως να αποφασιστεί στην συνεδρίαση του Euroworking Group την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Νέα μέτρα

Πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 400-500 εκατ. ευρώ το 2013, εκτιμούν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έναντι 2-2,5 εκατ. ευρώ που υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα το κλιμάκιο της τρόικας υπολογίζει ύφεση 4% αντί 3,8% που υποστήριζε η κυβέρνηση.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι δανειστές να πιέζουν για επιπλέον μέτρα και το 2014, ενώ αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι ζήτησε ήδη από το οικονομικό επιτελείο να αρχίσει να καταρτίζει και κατάλογο με «πιθανά» μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 - 2016.

Το «παζάρεμα» όπως προείπαμε, θα συνεχιστεί και το απόγευμα της Πέμπτης (26/09), με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας.

Το σχέδιο με το οποίο προσέρχεται η κυβέρνηση σε αυτή την συνάντηση προβλέπει τη διάσπαση και διατήρηση εν λειτουργία μόνο του στρατιωτικού σκέλους για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, ενώ για την ΛΑΡΚΟ επιδιώκεται επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για να μπορέσει να καταστεί βιώσιμη.

Ότι και αν συζητηθεί, το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, που θα συναντήσει την τρόικα.

Την Κυριακή, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, που θα είναι η τελευταία του πρώτου γύρου του ελέγχου στην Αθήνα, πριν η ομάδα Τόμσεν επιστρέψει στα μέσα Οκτωβρίου στη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα