«Θυσιάζονται» επιδόματα και συντάξεις για 11,5 δις ευρώ

«Πυρετός» στο οικονομικό επιτελείο εν όψει της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί, προκειμένου να «κλειδώσουν» τα μέτρα για την εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν συγκεντρώσει μόλις 5,58 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει η απροθυμία των υπουργών να προχωρήσουν σε περικοπές.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ «δεν βγαίνουν» αν δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις. Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, τα κοινωνικά

επιδόματα θα… θυσιαστούν πρώτα, καθώς υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ οι περικοπές. Αναλυτικότερα, στο «μικροσκόπιο» θα μπουν συνολικά 89 επιδόματα και παροχές που εκτείνονται από τις συντάξεις γήρατος σε ανασφάλιστους που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ έως τις ειδικές παροχές του ΟΑΕΔ και τα κουπόνια για αγορά βιβλίων και ψυχαγωγία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Επίσης, αν στο ποσό αυτό προστεθεί η σχεδιαζόμενη εξοικονόμηση από την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις, με επικρατέστερο το όριο των 2.400 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ επιπλέον.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πραγματοποιεί συναντήσεις με υπουργούς σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν περισσότεροι κωδικοί από τους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές. Μετά τις επαφές με τους υπουργούς, θα συνεδριάσει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να καταρτιστεί η λίστα με το συνολικό ύψος των περικοπών, η οποία θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Στουρνάρα εντός της ημέρας.

Την Τετάρτη θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στην οποία θα αποφασιστεί εκτός των άλλων αν η Ελλάδα θα προτείνει στην Τρόικα και το εναλλακτικό σενάριο περικοπών, δηλαδή τη λήψη μέτρων 7,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014 (αντί για 11,5 δισ. ευρώ) και την κατανομή των υπολοίπων 4 δισ. ευρώ στα επόμενα έτη εφόσον υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής.

Keywords
Τυχαία Θέματα