Τι εμποδίζει τους εφήβους να γυμναστούν

Η σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική όχι μόνο για τη σωματική αλλά και για την πνευματική υγεία. Παρά τις σχετικές ευκαιρίες που υπάρχουν, τόσο εντός όσο και εκτός του σχολείου, πολλοί έφηβοι δεν έχουν τακτική σωματική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές συστάσεις αναφέρουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι, ηλικίας 5-18 ετών, θα πρέπει να συγκεντρώνουν τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας έως υψηλής έντασης σωματική δραστηριότητα καθημερινά, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας (δραστηριότητες που αυξάνουν αισθητά τον καρδιακό ρυθμό και το ρυθμό της αναπνοής). Ωστόσο, στην Ευρώπη λιγότερο από το ένα τρίτο των κοριτσιών και λιγότερο από τα δύο τρίτα των αγοριών επιτυγχάνουν τις παραπάνω συστάσεις. Σε γενικές γραμμές, οι έφηβες συμμετέχουν σε λιγότερη σωματική δραστηριότητα από ό,τι οι άρρενες έφηβοι, και στη συμμετοχή τους αυτή σημειώνεται μεγαλύτερη πτώση καθώς μεγαλώνουν.

Εντός σχολείου, πολλά κορίτσια αναφέρουν ότι ο ιδρώτας, τα ανάκατα μαλλιά και το μακιγιάζ περιορίζουν την επιθυμία τους να συμμετέχουν. Οι έφηβοι ενδιαφέρονται, επίσης, για τα στερεότυπα (π.χ. οι αθλήτριες θεωρούνται περισσότερο ανδροπρεπείς), τα πειράγματα από τους συμμαθητές, και μπορεί να μην έχουν κάποιο πρότυπο ως προς τον αθλητισμό. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης για τις δικές τους ικανότητες και το επίπεδο δεξιοτήτων τους μπορεί επίσης να εμποδίσει τη συμμετοχή και την απόλαυση.

Οι δραστηριότητες εκτός σχολείου περιλαμβάνουν τα οργανωμένα αθλήματα, τα δραστήρια χόμπι και τις οικογενειακές αλληλεπιδράσεις. Καθώς η δημοτικότητα των καθιστικών δραστηριοτήτων αυξάνει, όπως η τηλεθέαση, η ενασχόληση με το διαδίκτυο και τα βιντεοπαιχνίδια, οι έφηβοι μπορεί να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε αυτές παρά στην άσκηση. Άλλοι χρονικοί περιορισμοί για σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνουν τις εργασίες του σχολείου για το σπίτι ή την εργασία μερικής απασχόλησης.

Η πρόσβαση των εφήβων σε δραστηριότητες μπορεί να περιορίζεται από τη δομή της οικογένειας και την καθημερινότητά της, τις ανησυχίες των γονέων περί ασφάλειας, την έλλειψη υποστήριξης ή τη μη δυνατότητα μετακίνησης, αγοράς εξοπλισμού ή πληρωμής της συνδρομής σε ομίλους.

Καθώς τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας είναι ξεκάθαρα, και οι στάσεις διαμορφώνονται από νωρίς, είναι επιτακτικό τα άτομα να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν, και να απολαμβάνουν, τη σωματική δραστηριότητα από νεαρή ηλικία. Τα σχολεία φαίνεται να είναι το ιδανικότερο μέρος για να προκληθούν οι επιθυμητές αλλαγές. Έχει συσταθεί ότι η φυσική αγωγή και τα αθλήματα στα σχολεία θα πρέπει να εστιάζουν περισσότερο στην προαγωγή της αυτοπεποίθησης και της ευεξίας του κάθε ατόμου, επιπλέον της αντοχής και των ανταγωνιστικών αθλημάτων.

Η φυσική αγωγή δεν θα πρέπει να αποκλείει κανέναν και το προσωπικό θα πρέπει να υποστηρίζει όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους. Είναι σημαντικό να παρέχονται στους εφήβους δυνατότητες συμμετοχής σε καινοτόμες ευχάριστες δραστηριότητες, καθώς και σε ανέξοδες δραστηριότητες που δεν απα

Keywords
Τυχαία Θέματα