Την Πέμπτη ανοίγει ξανά η Βουλή και ορκίζονται οι βουλευτές

Όπως προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα προκήρυξης των εκλογών της 6ης Μαΐου, την Πέμπτη 17 Μαΐου η Βουλή θα ανοίξει ξανά, υπό την προεδρία του πρώτου τη τάξει επανεκλεγέντος βουλευτή από το προηγούμενο προεδρείο, που-εν προκειμένω-είναι ο προερχόμενος από τη ΝΔ

Δ’ αντιπρόεδρος Βύρων Πολύδωρας, με την ορκωμοσία των νέων βουλευτών από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Εν συνεχεία, η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της και θα επανέλθει την Παρασκευή οπότε θα πραγματοποιηθεί η τυπική εκλογή νέου προεδρείου.

Εφόσον δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης (κάτι που φαίνεται ως το πιθανότερο σενάριο), θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα ανακοινώνει τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη νέων εκλογών σε συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς και την ακριβή ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής.

Βέβαια, η νέα προσφυγή στις κάλπες θα οδηγήσει σε παραγραφή αδικημάτων μελών της προηγούμενης κυβέρνησης, οπότε η εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τη σύσταση κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά όσων είναι ή ήταν μέλη της κυβέρνησης για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως ορίζει ο νόμος, μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει με την τέλεση του αδικήματος. Ωστόσο, βάσει του Συντάγματος, βουλευτική περίοδος θεωρείται αυτή ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Αυτό σημαίνει, πως εάν η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, με τη Βουλή να ανοίγει και να κλείνει εντός διημέρου (17 και 18 Μαΐου), επέρχεται η χρονική παραγραφή τυχόν αδικημάτων μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και του ίδιου του τέως πρωθυπουργού.

Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα