Τις προτάσεις της για το φορολογικό κατέθεσε στο ΥΠ.ΟΙΚ. η ΓΣΕΒΕΕ

Προτάσεις για την αλλαγή του ‘φορολογικού πλαισίου’ για τις επιχειρήσεις κατέθεσε η ΓΣΕΒΕ στον υπουργό Οικονομικών, με στόχο την δημιουργία ‘φιλικού περιβάλλοντος’ για επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και για την ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην χώρα μας.

Μεταξύ άλλων, ζητά, ‘μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων’ που αυξάνουν ή διατηρούν τις θέσεις απασχόλησης, ‘άμεσο συμψηφισμό των οφειλών του δημοσίου με τις οφειλές των επιχειρήσεων’, ‘απαλλαγή φορολόγησης μέρους των κερδών των επιχειρήσεων’

όταν αυτές προχωρούν σε επενδύσεις.

Οι προτάσεις αναλυτικά:

1) Μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων υπό προϋποθέσεις που διατήρησαν ή αύξησαν τις θέσεις εργασίας. Επιπλέον, προτείνεται απαλλαγή φορολόγησης μέρους των κερδών σε ποσοστό 40% για επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 2 εκατ. ευρώ, όταν τα κέρδη αυτά χρησιμοποιούνται για αγορά μηχανολογικού/τεχνολογικού εξοπλισμού. Ακόμη, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει δραστική μείωση της φορολογίας που αφορά στη μεταβίβαση επιχειρήσεων σε τρίτους, υπαλλήλους και σε συγγενείς.

2) Σε περίπτωση συναλλαγής με πίστωση, υποχρέωση του αγοραστή να καταβάλλει τουλάχιστον τον ΦΠΑ στον πωλητή εντός ενός μηνός από την έκδοση του τιμολογίου, επί ποινή μη αναγνώρισης του παραστατικού.

3) Σταδιακή μείωση του ορίου μεταχρονολόγησης των επιταγών.

4) Αμεσος συμψηφισμός επιστροφών ΦΠΑ με οφειλές των επιχειρήσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

5) Θέσπιση συγκεκριμένου ορίου «φορολογικής μνήμης» στην τριετία, έτσι ώστε να μην υπάρχει «ομηρία» των επιχειρήσεων από τη συσσώρευση ανέλεγκτων χρήσεων.

6) Δημιουργία ειδικού λογαριασμού αποθεματικού για το ασφαλιστικό σύστημα, στον οποίο θα εισφέρεται ένα τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας και ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

7) Εξορθολογισμός των ποινών και προστίμων μέσω της θέσπισης ορίου με βάση τον τζίρο. Προτείνεται το ύψος των προστίμων που μπορεί να επιβληθούν σε μια επιχείρηση μέσα σε ένα έτος να μην ξεπερνούν το 15% των ακαθάριστων εσόδων της, με εξαίρεση τις περιπτώσεις έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

8) Μείωση της προκαταβολής από το 50% που είναι σήμερα στο 10%, σε περίπτωση προσφυγής των φορολογουμένων στη δικαιοσύνη. &

9) Περιορισμός του επιτοκίου προσαυξήσεων σε επίπεδα ίσα με το επιτόκιο δανεισμού του δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα