Το μισό ποσό από το πακέτο βοήθειας εκταμιεύεται για την Ελλάδα

Ένα ποσό γύρω στα 58,5 δις ευρώ θα εισπράξει αρχικά η Ελλάδα από το συνολικό ποσό των 130 δις ευρώ του πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας. Οι τελικές αποφάσεις των χωρών της Ευρωζώνης αναμένονται μέχρι τις 9 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προθεσμία ανταλλαγής παλαιών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και οι ευρωπαίοι θα έχουν πλήρη εικόνα για τα αποτελέσματα του PSI.

Εν

τω μεταξύ, η ελληνική πλευρά καλείται να εφαρμόσει με ταχύτατους ρυθμούς όσα έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και δανειστές.

Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν περίπου το μισό από το προϋπολογισθέν ποσό για την αναχρηματόδοτηση παλαιών δανείων της Ελλάδας διατηρώντας την πίεση, ώστε η Αθήνα να μην «εκτροχιαστεί» από το πλαίσιο των ονομαστικών στόχων που έχουν τεθεί.

Στην ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επισημαίνεται ότι «ένα επιτυχημένο PSI με υψηλό ποσοστό συμμετοχής και μιατελική θετική αξιολόγηση όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο για την έκδοση των ομολόγων του EFSF όσο και για το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα».

«Είχε καιρό να ακούσει η Ελλάδα καλά λόγια. Ο ελληνικός λαός, που υποβάλλεται σε θυσίες και κάνει μια τεράστια προσπάθεια, η ελληνική δημόσια διοίκηση, θέλει να ακούσει έναν καλό λόγο», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και υποστήριξε ότι «το Eurogroup υποδέχθηκε με πολύ θετικό τρόπο όλες τις προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να καλύψει τις 100 προαπαιτούμενες ενέργειες που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, προκειμένου να εγκριθεί το πρόγραμμα και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που συνδέονται με το PSI».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε κανένα περιθώριο επανάπαυσης ή χαλάρωσης, πρέπει να συνεχίζουμε, πρέπει να εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε αναλάβει να εφαρμόσουμε».

Οι πέντε κρίσιμες συμβάσεις, που υπέγραψε ο κ. Βενιζέλος με τον επικεφαλής του EFSF κ. Κλάους Ρέγκλινγκ είναι οι εξής:

- Τη σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

- Τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI

- Τη σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων (sweetener)

- Τη σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής

- Τη σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα απο τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

Τις συμβάσεις αυτές προσυπέγραψε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, την δε πρώτη από αυτές και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Π. Θωμόπουλος.

Πηγή: prototh

Keywords
Τυχαία Θέματα