Το ουίσκι αντικαθιστά την βενζίνη!

Μια ξεχασμένη μέθοδο παραγωγής ουίσκι αναβιώνει η εταιρεία Celtic Renewables με έδρα το Εδιμβούργο της Σκωτίας, με τα υπολείμματα που μένουν από αυτό να μπορούν να μετατραπούν σε πολλά εκατομμύρια γαλόνια καθαρών ανανεώσιμων βιοκαυσίμων.

Σε ένα αποστακτήριο, μόνο το 10% από το υλικό γίνεται εν τέλει ουίσκι. Το μεγαλύτερο μέρος των υπολειμμάτων είναι κατακάθι, υπολείμματα κριθαριού και ένα υγρό γεμάτο χαλκό, το λεγόμενο pot ale. Τα αποστακτήρια της Σκωτίας

παράγουν 1,6 δισεκατομμύρια λίτρα pot ale και 500.000 μετρικούς τόνους κατακάθι το χρόνο και η διάθεση των υπολειμμάτων αυτών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τα αποστακτήρια, όπως εξηγεί ο Μάρτιν Τάνγκνει, ιδρυτής και πρόεδρος της Celtic Renewable.

Αν η Celtic Renewables επιτύχει το στόχο της να μετατρέψει ένα μεγάλο ποσοστό των εν λόγω αποβλήτων σε βιοβουτανόλη, ο Τανγκνει υπολογίζει ότι μπορεί να δημιουργήσει μία ολόκληρη βιομηχανία βιοκαυσίμων.

Η βιοβουτανόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κινητήρες εσωτερικής καύσης, αντί της βενζίνης ή ακόμη και να αναμιχθεί με τη βενζίνη ως πρόσθετη ύλης, όπως η αιθανόλη μέχρι σήμερα. Ωστόσο, σε αντίθεση με την αιθανόλη, η βιοβουτανόλη μπορεί να αναμειχθεί με τη βενζίνη στο διυλιστήριο, χωρίς τροποποιήσεις, και μπορεί να αναμιχθεί με ντίζελ και βιοντίζελ, χωρίς να έχει τις ίδιες επιπτώσεις στο περιβάλλον

Ταυτόχρονα, η μοριακή δομή της βιοβουτανόλης παράγει 25% περισσότερη ενέργεια απ' ότι η αιθανόλη, και έχει χαμηλότερο σημείο ανάφλεξης, έτσι είναι πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί.

Η Celtic Renewable είναι κοντά στο στόχο της παραγωγής 10.000 λίτρων βιοβουτανόλης. Ταυτόχρονα η διαδικασία παραγωγής θα έχει ως αποτέλεσμα και δύο άλλα εμπορικά προϊόντα: τη βιοακετόνη που χρησιμοποιείται σε χρώματα και πλαστικά και διάφορα στερεά απόβλητα που μπορούν να πωληθούν ως υψηλής ποιότητας ζωοτροφές.

Ο Τανγκνερι είναι βέβαιος ότι η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ενός οικονομικού και οικολογικού πρόσθετου βιοκαυσίμων ιδιαίτερα ανταγωνιστικού σε βιομηχανικό επίπεδο.

Πηγή: greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα