Το ΠΑΣΟΚ στην εποχή Βενιζέλου…

-Τι μεσολάβησε από το 2007

-Τα ανυπέρβλητα εμπόδια, το όνειρο του 1993 και οι άμεσοι στόχοι μέχρι τις εκλογές

Κοντά στην πηγή έχει φθάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και αυτή τη φορά φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να καταφέρει να πιει τελικά νερό. Όλα δείχνουν ότι ο χρόνος για την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κυλά πλέον αντίστροφα, αν και στην πολιτική, ιδιαίτερα σε

ταραγμένες εποχές όπως οι σημερινές, ακόμη και το τελευταίο δευτερόλεπτο είναι κρίσιμο.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Το σκηνικό τούτη τη φορά είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο της 11ης Νοεμβρίου 2007, όταν ο κ. Βενιζέλος διεκδίκησε πάλι την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά ηττήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου. Είναι πολύ διαφορετικό για όλους και για όλα. Για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, για το ΠΑΣΟΚ, για τον κ. Παπανδρέου, αλλά και για τον κ. Βενιζέλο.

Μέχρι στιγμής προβάλλει, κατ’ αρχάς, ως το φαβορί για την ηγεσία, έχοντας απέναντί του ως βασικό και ουσιαστικά μοναδικό αντίπαλο τον μέχρι πρότινος υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή. Το τοπίο ενδεχομένως ξεκαθαρίσει στη διήμερη συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου (σήμερα και αύριο), όπου θα επικυρωθούν οι υποψηφιότητες. Μέχρι την τελευταία στιγμή, ωστόσο, ο κ. Παπουτσής έδινε πραγματική μάχη για να μπορέσει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες με βάση το Καταστατικό 94 υπογραφές μελών του Εθνικού Συμβουλίου υπέρ της υποψηφιότητάς του. Την ίδια στιγμή προβαλλόταν και η άποψη από άλλα στελέχη (όπως ο Στέφανος Τζουμάκας, που είχε εκδηλώσει την πρόθεση να είναι και αυτός υποψήφιος) ότι λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στο κόμμα θα πρέπει οι υποψηφιότητες να επικυρωθούν με πολιτικά και όχι καταστατικά κριτήρια. Στον αντίποδα διατυπώθηκε από την ομάδα των επτά υφυπουργών ( Μωραΐτης, Δριβελέγκας, Ξυνίδης, Πεταλωτής, Μπόλαρης, Σαχινίδης, Όθωνας) ότι για το θέμα της ηγεσίας «στις παρούσες συνθήκες πρέπει να μετατραπεί η επικείμενη προγραμματική συνδιάσκεψη σε Θεσμικό Συνέδριο Εκλογής νέου Προέδρου».

Στο πιο κρίσιμο σημείο

Με αυτά τα δεδομένα και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο κ. Βενιζέλος ετοιμάζεται να αναλάβει, εκτός απροόπτου, τα ηνία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από την εποχή της ίδρυσής του. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος στα τέσσερα και πλέον χρόνια που μεσολάβησαν από την προηγούμενη αναμέτρηση έδειξε ότι έχει γίνει πολύ σοφότερος και κινήθηκε με εντελώς διαφορετική τακτική. Οι εικόνες της εμφάνισής του στο Ζάππειο τη βραδιά της εκλογικής ήττας και της μετωπικής αντιπαράθεσής του με τον κ. Παπανδρέου δεν είχαν θέση στη συμπεριφορά του αυτή τη φορά. «Δεν είναι πάντα ο εχθρός του ο εαυτός του» είναι η φράση, στην οποία συμπύκνωσε αυτή τη μεταβολή του κ. Βενιζέλου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, που προσχώρησε και αυτός στους υποστηρικτές του.

Εν ολίγοις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατάφερε να μην κάνει λάθη σε όλη αυτή την πορεία του τελευταίου χρόνου, ενώ ταυτόχρονα πιστώθηκε το γεγονός ότι μπήκε στην

Keywords
Τυχαία Θέματα