Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Τσίπρας στους πρεσβευτές των G20

Τους πρεσβευτές των G20 στην Αθήνα ενημέρωσε σήμερα στο Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας για τα βασικά σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «δεν πρόκειται για πρόγραμμα εξόδου από την Ε.Ε. και την ευρωζώνη, όπως κατηγορούν

το ΣΥΡΙΖΑ οι αντίπαλοί του, αλλά για το μόνο δρόμο που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση και τη μετατροπή της Ελλάδας σε ισότιμο και αξιοπρεπή εταίρο».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι βούληση του κόμματός του είναι «να επιδιώξουμε μια συμφωνημένη λύση με τους εταίρους μας», αλλά, όπως επεσήμανε, «μια τέτοια λύση πρέπει οπωσδήποτε να διακόψει τη συνεχιζόμενη καταστροφή, να σταματήσει την κάθοδο του ελληνικού ΑΕΠ, την αύξηση της ανεργίας, την περαιτέρω συμπίεση των αμοιβών εργασίας και των ζωτικών, για την υγεία του πληθυσμού και την ασφάλεια του κράτους, δαπανών».

Όσον αφορά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, επανέλαβε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, θα ακολουθήσει πολυδιάστατη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, αλλά διεκδικητική εντός της Ε.Ε., ικανή να συμβάλει στην οικοδόμηση περιφερειακών συνεργασιών στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο». Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της μετατροπής της Μέσης Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη και προς αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες».

Σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τάχθηκε υπέρ του «διαλόγου, με βάση το διεθνές δίκαιο και τον αμοιβαίο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας». Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της «ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθεί η απειλή πολέμου κατά της χώρας μας και θα παραπεμφθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Δικαστήριο της Χάγης, ενώ κριτήριο θα είναι και το μορατόριουμ στους εξοπλισμούς».

Για το θέμα της ΑΟΖ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η ανακήρυξή της και η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, προαναγγέλλοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών για συμφωνίες με γειτονικές χώρες».

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της «επανένωσης του νησιού, στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις».

Τέλος, για τα Βαλκάνια, ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει τη διαβαλκανική συνεργασία, καθώς και την ιδέα ενός βαλκανικού οικολογικού χάρτη» και για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε τη θέση του υπέρ μιας «σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση».

Keywords
Τυχαία Θέματα