Τοπίο γκρίζο στο ΠΑΣΟΚ

-Πώς δίνεται η μάχη των τελευταίων 24ώρων

-Τι σκέφτεται ο Βενιζέλος

-Η «επανεμφάνιση» Παπανδρέου

-Φουντώνουν οι εσωκομματικές διεργασίες

Mε το βλέμμα στραμμένο στην 7η Μαΐου, που δεν θα προβλέπεται καθόλου εύκολη για το ΠΑΣΟΚ, η Ιπποκράτους δίνει την προεκλογική μάχη των τελευταίων εικοσιτετραώρων. Τα μηνύματα από τις «κρυφές» δημοσκοπήσεις

δεν είναι ευχάριστα και οι ελπίδες επικεντρώνονται πλέον στην όποια συσπείρωση επιτευχθεί και στην κινητοποίηση που θα γίνει στον χρόνο που απομένει μέχρι να ανοίξουν (και να κλείσουν) οι κάλπες την Κυριακή.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Στην προσπάθεια αυτή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε στροφή στην προεκλογική του στρατηγική, ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ και λέγοντας ότι δεν είναι δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει σε όποιον κυβερνητικό σχηματισμό φέρει η επόμενη ημέρα. Με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι θα συγκρατηθούν οι διαρροές προς τα δεξιά και προς τα αριστερά και οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, μέσα σε ένα κλίμα σχετικής πόλωσης και «κομματικού πατριωτισμού», θα πάνε στις κάλπες και έστω με βαριά καρδιά θα το ψηφίσουν. Γι' αυτό και άλλαξε η καμπάνια των τελευταίων ημερών. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος κυριαρχούσε στα τηλεοπτικά σποτ, «αποσύρθηκε» και τώρα εμφανίζονται άλλα πρόσωπα, άνεργοι, δημόσιοι υπάλληλοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Μέσω αυτών επιχειρείται να δοθεί ένα πιο «συναισθηματικό» και «ανθρώπινο» περιεχόμενο στην πολιτική και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ασφαλή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Ψάχνουν την ελπίδα, αλλά…

Οι ελπίδες πάντως φαίνεται ότι απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Μέχρι χθες τουλάχιστον, η εικόνα που είχαν ηγετικά στελέχη του ήταν ότι δεν μπορεί να «ξεκολλήσει» από τα ποσοστά που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις πριν από την έναρξη της απαγόρευσης δημοσιοποίησής τους και ότι το σχέδιο για «επαναπατρισμό» περίπου του ενός τρίτου των ψηφοφόρων του 2009 συναντά δυσκολίες στην υλοποίησή του. Με άλλα λόγια, ο στόχος που είχε τεθεί από την αρχή για 20% δεν έδειχνε να καλύπτεται. Επιπλέον ήρθε να προστεθεί ένα δεύτερο σοβαρό πρόβλημα, δηλαδή η διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει -τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο- σε απόσταση αναπνοής το ΠΑΣΟΚ, ενώ σε ορισμένες μεγάλες περιφέρειες, όπως είναι η Β' Αθηνών, δείχνει ακόμη και να το ξεπερνάει. Ενδεικτικό της οριακής κατάστασης που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ είναι το ρίσκο που αναλήφθηκε με την απόφαση για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ και της κεντρικής ομιλίας του κ. Βενιζέλου στην Αθήνα σήμερα την Παρασκευή στο Σύνταγμα.

Το τελικό αποτέλεσμα που θα διαμορφωθεί το βράδυ της Κυριακής θα επηρεάσει και τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ από την επόμενη μέρα. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προβλέψεις, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μια περίοδος έντονης εσωστρέφειας με στοιχεία αμφισβήτησης ακόμη και του κ. Βενιζέλου, μολονότι βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος μόλις μερικές εβδομάδες. Δεν πρέπει επίσης να υποτιμάται και ο απόηχος που

Keywords
Τυχαία Θέματα