Τοπίο στην ομίχλη η Ευρώπη

-Τα επιτόκια δανεισμού των προβληματικών χωρών δείχνουν ότι οι αγορές δεν πείθονται από τη γερμανική συνταγή λιτότητας.

-Συνεχίζεται η υποβάθμιση ευρωπαϊκών τραπεζών – Και γερμανικές τράπεζες χρειάζονται διάσωση.

-Σήμα κινδύνου από ΟΟΣΑ για τον παγκόσμιο δανεισμό το 2012.

Βυθίζεται στα αδιέξοδα της πολιτικής της

Σε «σπιράλ–θανάτου» φαίνεται να εγκλωβίζεται

ολόκληρη η Ευρώπη μία μόλις εβδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς οι αποφάσεις που ελήφθησαν εκεί, παρ’ ότι αναγνωρίστηκαν ως «ένα βήμα», δεν δείχνουν να έπεισαν τις αγορές. Ο λόγος είναι ότι η μονόπλευρη συνταγή λιτότητας εν μέσω ύφεσης, δεν πείθει ότι θα δώσει διέξοδο από την κρίση. Αντιθέτως συρρικνώνει τις οικονομίες όλο και περισσότερο.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκτίμησε ότι η νέα «δημοσιονομική συνθήκη», που αποφασίστηκε στη Σύνοδο, θα ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους κατά τη διάρκεια της δανέζικης προεδρίας στην Ε.Ε., προειδοποιώντας όμως ότι «η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη, υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας».

Το αδιέξοδο της πολιτικής, που επιβάλλει η Γερμανία στους υπολοίπους, αντικατοπτρίστηκε και στο τεράστιο χάσμα μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού της ίδιας και της Ιταλίας. Η κυβέρνηση Μόντι, παρότι αποτελείται από τεχνοκράτες αποφασισμένους να εφαρμόσουν το σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής, δανείστηκε με επιτόκιο 6,47% για τα πενταετή ιταλικά ομόλογα και η Γερμανία με 0,25% για τα διετή! Τα διετή της Ιταλίας βρίσκονται κοντά το 5,80%.

Ελλάς η αποτυχία σου…

Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί το κορυφαίο -αλλά όχι πλέον το μόνο- παράδειγμα αποτυχίας της συνταγής ανελέητης λιτότητας. Το ίδιο το ΔΝΤ στην έκθεσή του προβλέπει ότι η ύφεση θα κλείσει στο 6% το 2011, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μείωση του ΑΕΠ κατά 5,5%, ενώ και για το 2012 εκτιμά συρρίκνωση του ΑΕΠ μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, 3% έναντι 2,75%. Το δε έλλειμμα στο τέλος του 2011 θα φθάσει στο 10%!

Οι καταστροφικές για την Ευρωζώνη συνέπειες της γερμανικής εμμονής αποτυπώνονται σε κάθε επίπεδο. Το ευρώ κατρακυλάει έναντι του δολαρίου, (έχει χάσει 12% έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τον περασμένο Μάιο, όταν βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο του έτους), ενώ όλο και περισσότεροι αναλυτές, οικονομολόγοι και επενδυτές προβλέπουν διάσπαση της Ευρωζώνης. Σε διεθνή έρευνα της Merrill Lynch/Bank of America Securities για το μέλλον του ευρώ μεταξύ 200 διαχειριστών κεφαλαίων με συνολικό χαρτοφυλακίων άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 75% εξ αυτών εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη δεν θα παραμείνει με τη σημερινή σύνθεση των «17», ενώ το 44% προέβλεψε την αποχώρηση τουλάχιστον μιας χώρας–μέλους ως το ερχόμενο καλοκαίρι και το 33% πιστεύει ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του 2012.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε πέντε ακόμα μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, παρά τη βελτίωση της κεφαλαιακής τους θέσης, επικαλούμενος την κατάσταση στις αγορές. Ο οίκος υποβάθμισε την Credit Agricole, την Banque F

Keywords
Τυχαία Θέματα