Τουρκία:Εκταφή των οστών του Τουργκούτ Οζάλ

Τα οστά του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, εκταφιάστηκαν σήμερα μετά από δικαστική απόφαση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο θάνατος του πριν από 19 χρόνια οφείλεται σε δηλητηρίαση, όπως ισχυρίζεται η οικογένεια του.

Εργάτες, με τη συνοδεία ιατροδικαστών και παρουσία δικαστών, άνοιξαν τον τάφο του Οζάλ στο μαυσωλείο του που βρίσκεται στην περιοχή Ζεϊτινμπουρνού της Κωνσταντινούπολης.

Τοξικολογικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στα οστά του Οζάλ, αλλά και στο έδαφος

του τάφου για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν δηλητηριώδεις ουσίες σε αυτά.

Ο Οζάλ εξελέγη πρόεδρος το 1989 και πέθανε το 1993, στη διάρκεια της θητείας του, από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 65 ετών. Την περίοδο πριν τον θάνατό του, ο κουρδικής καταγωγής Οζάλ κατέβαλε προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, μέσω διαπραγματεύσεων, του Κουρδικού.

Ως πρωθυπουργός και αργότερα Πρόεδρος, μεταρρύθμισε την οικονομία της Τουρκίας ανοίγοντας το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις σε πολλούς τομείς. Οι μετασχηματισμοί αυτοί βελτίωσαν τις σχέσεις της Τουρκίας με τις δυτικές χώρες, ειδικά τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ διέταξε την διεξαγωγή επίσημης έρευνας για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του Οζάλ, όταν τα μέλη της οικογένειάς του έκαναν λόγο για δηλητηρίαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα