Βενιζέλος: Προγραμματικές δεσμεύσεις για την κοινωνική προστασία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με την ολοκλήρωση του έργου της Ομάδας Εργασίας που είχε συγκροτηθεί υπό τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Κουτρουμάνη, παρουσίασε σήμερα τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος για την κοινωνική προστασία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι δεσμεύσεις αφορούν σε πέντε βασικούς τομείς, αυτούς της ανεργίας των νέων, της καθολικής υγειονομικής προστασίας,

της δημιουργίας δικτύου κοινωνικής προστασίας, των ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς και των ρυθμίσεων για τα δάνεια. Αναλυτικότερα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε τα εξής:

«Ολοκλήρωσε το έργο της η Ομάδα Εργασίας που είχε συγκροτηθεί με συντονιστή τον Γιώργο Κουτρουμάνη, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής. Κι έτσι είμαι σε θέση σήμερα να παρουσιάσω τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις -συγκεκριμένες, πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες- για την κοινωνική προστασία, για το δίχτυ κοινωνικής προστασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης, έτσι ώστε κανείς Έλληνας, καμία Ελληνίδα να μη νιώθει μοναχικός και εγκαταλελειμμένος υπό συνθήκες κρίσης:

Α. Η ανεργία των νέων
Η πρώτη ενότητα αφορά την ανεργία των νέων. Στόχος και δέσμευση μας είναι να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες ώστε τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την ενίσχυση της απασχόλησης, να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2013 αντί για το τέλος του 2014 όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός του ΕΣΠΑ.
Αυτή η εμπροσθοβαρής απορρόφηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας των νέων ήταν και βασικό αντικείμενο της χθεσινής επιστολής που έστειλα στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Barroso και αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχα χτες το βράδυ μαζί του.
Δεύτερο σχετικό σημείο είναι η ανάγκη ν’ αυξηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ για την ανεργία των νέων. Πρέπει να ενισχυθεί ο άξονας της απασχόλησης με προτεραιότητα τους νέους. Ήδη μέσα από τις εσωτερικές αλλαγές που έχουμε κάνει, έχουμε διασφαλίσει 250 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα για τον τομέα αυτόν και αυτό που ζητάμε είναι άλλα 150 εκατομμύρια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στόχος εφικτός ώστε να έχουμε συμπληρωματικούς πόρους 400 εκατομμυρίων.
Αυτό σημαίνει πολλά για τα προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, για την επαγγελματική κατάρτιση, για την πρακτική άσκηση και πρέπει σ’ αυτά να προσθέσουμε τα προγράμματα της αυτεπιστασίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Β. Καθολική υγειονομική προστασία
Η δεύτερη ενότητα είναι εξαιρετικά σημαντική. Δεν πρέπει να υπάρχει κανείς Έλληνας και ιδίως κανένας άνεργος ή φτωχός πολίτης, πολίτης με χαμηλό εισόδημα που να μην έχει πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην υγειονομική κάλυψη.
Δέσμευσή μας, εφικτή και εφαρμόσιμη, είναι η καθολική υγειονομική προστασία. Χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με ένσημα που πρέπει να έχουν κολληθεί, μ

Keywords
Τυχαία Θέματα