Βίντεο-ντοκουμέντο της επίθεσης με χημικά στη Συρία

Συγκλονιστικό βίντεο μετά την επίθεση με χημικά στη Συρία στις 21 Αυγούστου, έδωσε στη δημοσιότητα το CNN αμέσως μετά την προβολή τους που έκανε σε κλειστή σύσκεψη με τους γερουσιαστές ο πρόεδρος Ομπάμα για να μπορέσει να τους πείσει για τη χρησιμότητα στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία.

Άνδρες πεσμένοι στο πάτωμα, ημίγυμνοι με σπασμούς, καθώς και παιδιά αδύναμα να ελέγξουν τα τινάγματα. Πανικός και κραυγές παντού.

Αυτές είναι μερικές από τις εικόνες, που ομολογουμένως χρειάζονται γερό στομάχι για να

τις δει κανείς.

Το CNN μαζί με αυτό είχε άλλα 13 βίντεο στην κατοχή του και πολλά από τα βίντεο είχαν προηγουμένως δημοσιευθεί στο YouTube, αλλά αυτή η συλλογή βίντεο είναι σημαντική, διότι η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών προσθέτει σφραγίδα γνησιότητας.

Η επίθεση, που φέρεται ότι διενεργήθηκε από συριακές δυνάμεις έχει αγγίξει το πιο κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής από τη στιγμή που εξέγερση ξεκίνησε, το 2011: Θα άξιζε μια στρατιωτική απάντηση;

Τα βίντεο έχει συλλάβει μια στιγμή του πανικού, όπου εκείνοι που στέκονται προσπαθούν να τροφοδοτήσουν με νερό αυτούς που βρίσκονται πεσμένοι στο πάτωμα, υπό τον ήχο επαναλαμβανόμενων προσευχών.

«Το υλικό θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθειά της κυβέρνησης να πείσει το Κογκρέσο και την αμερικανική κοινή γνώμη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ξεκινήσουν τιμωρητική στάση κατά της Συρίας», είπε ο πρώην Πρέσβης κ. Bill Richardson.

«Αυτό το βίντεο θα ευαισθητοποιήσει τον αμερικανικό λαό ότι δεν πρόκειται απλώς για μια παρέμβαση, αλλά για στρατιωτική επέμβαση ώστε να σταματήσει αυτό το είδος της θηριωδίας», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος στο CNN.

Στο βίντεο πάντως, είναι δύσκολο να φανεί ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση, ούτε μπορεί δώσει μια απάντηση για το αν στρατιωτικές επιθέσεις είναι η σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα εξτρεμιστική οργάνωση-παρακλάδι της Αλ Κάιντα, που μάχεται στο πλευρό των ανταρτών της αντιπολίτευσης στη Συρία, κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την ιστορική χριστιανική πόλη της Μαλάουλα, επικρατώντας των καθεστωτικών δυνάμεων.

Η Αλ Νούσρα έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο, στα οποία οι μαχητές της ακούγονται να λένε ότι “καθάρισαν την πόλη από τα σκυλιά του Άσαντ”.

Η κατάληψη της πόλης έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στον χριστιανικό πληθυσμό της Μαλάουλα, που φοβάται ότι οι ακραίοι Ισλαμιστές οι οποίοι μάχονται στο πλευρό των ανταρτών, θα προχωρήσουν σε εκδικητικές ενέργειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα