Βουλευτικές εκλογές στην Ιορδανία

Στις κάλπες καλούνται σήμερα 2,3 εκατ. Ιορδανοί, προκειμένου να εκλέξουν 150 μέλη της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα ενισχύσει τη δημοκρατία στη χώρα.

Για πρώτη φορά, ο βασιλιάς Αμπντάλα θα διορίσει πρωθυπουργό από τα κόμματα με τις περισσότερες ψήφους ή κάποιον που εκείνα θα εγκρίνουν.

Την αντίθεση τους με τη διενέργεια εκλογών εξέφρασαν οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης, καθώς και το Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο του

πρώην πρωθυπουργού Αχμαντ Ομπέιντατ, καλώντας τους υποστηρικτές τους να μην μετάσχουν στην ψηφοφορία.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ζητούν αναθεώρηση της κατανομής των εκλογικών περιφερειών την οποία χαρακτηρίζουν άδικη. Ζητούν επίσης την καθιέρωση ενός κοινοβουλευτικού συστήματος στο οποίο ο πρωθυπουργός θα προέρχεται από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου και δεν θα διορίζεται από τον μονάρχη.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα επηρεάσει σημαντικά την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, όπου ο βασιλιάς έχει τη συνταγματική εξουσία να διορίζει και να αποπέμπει κυβερνήσεις, να ζητεί τη διάλυση του κοινοβουλίου και να διορίζει τις δικαστικές αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα