Δύο σενάρια εξετάζει η Μέρκελ για την Ελλάδα το ένα λέγεται χρεοκοπία

Όλες οι τελευταίες ανταποκρίσεις από το Βερολίνο, μεσούσης της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων , κάνουν λόγο για δύο σενάρια, από τα οποία η Καγκελάριος Μέρκελ θα κληθεί να διαλέξει το ένα, μέχρι το Μάρτιο, σε ότι αφορά την Ελλάδα.
Σενάριο πρώτο και επιθυμητό. Οι υπολογισμοί που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση πάντα με το κούρεμα
, λένε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πάνω από 130 δις τα επόμενα δέκα χρόνια για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της. Πολλά χρήματα αν αναλογιστεί κάποιος ότι τα λεφτά αυτά θα κληθούν να τα βάλουν από την τσέπη τους οι Ευρωπαίου φορολογούμενοι και πιο συγκεκριμένα οι Γερμανοί στο μεγαλύτερο ποσοστό. Συνεργάτης της Μέρκελ αποκάλυπτε το πρωί σε γερμανική εφημερίδα ότι η Καγκελάριος σκέφτεται να δώσει τελικά το πράσινο φως στην επιλογή αυτή αν και το πολιτικό κόστος μπορεί να είναι πολύ βαρύ, καθώς οι Γερμανοί σε όλες τις δησμοσκοπήσεις και σε πολύ μεγάλα ποσοστά αρνούνται να δώσουν έστω και ένα ευρώ επιπλέον, οχι μόνο, στην Ελλάδα, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο έχει ανάγκη αυτή την περίοδο, (Πορτογαλία, Ισπανία). Θα επιλέξει άραγε η Μέρκελ μια λύση που μακροπρόσθεσμα μπορέι να αποδειχτεί σωτήρια για την ευρώπη και την Ελλάδα , αλλά βραχυπρόθεσμα θα κάνει σημαντικό κακό στη δημοτικότητά της;Δεύτερον οι στρατηγικοί της εταίροι στην κυβέρνηση οι Φιλελευθεροι θα συναινέσουν ή θα μπλοκάρουν τις σκέψεις της Καγκελαρίου;

Σενάριο δεύτερο και ανεπιθύμητο σφόδρα. Η Γερμανία να αφήσει την ελλάδα στην τύχη της που με μαθηματική ακρίβεια από εκεί και πέρα είναι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, με ότι αυτό συνεπάγεται. Στη δεύτερη περίπτωση ο ίδιος ο συνεργάτης της Μέρκελ μιλούσε για ένα πολύ μεγάλο ρίσκο ακόμα και για τη Γερμανία καθώς η θεωρία του ντόμινο είναι ακόμα πάνω στο τραπέζι και θα μπορούσε να κλονίσει και τους πιο δυνατούς παίχτες όπως οι Γερμανοί.

Τί λοιπόν θα επιλέξει η Καγκελάριος; η απάντηση δεν είναι έυκολο να δοθεί τώρα και ίσως από κανένα στην Ελλάδα, ούτε ακόμα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, καθώς η απάντηση αυτή εξαρτάται άμεσα από το αν οι Γερμανοί έχουν με κάποιο τρόπο σταθμίσει,τις ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας, όχι τόσο για το ευρώ, όσο για το δικό τους οικονομικό μέλλον με ή χωρίς ευρώ. Ο Μάρτιος πάντως φαίνεται ότι θα είναι ο μήνας που θα δώσει πολλές απαντήσεις για το που το πάει όλή αυτή η ετυερόκλητη παρέα φιλίας και λυκοφιλίας μέσα στην Ευρώπη. Άλλωστε πλέον εδώ δεν παίζεται μόνο η τύχη της Ελλάδας αλλά του σημαντικότερου μεταπολεμικού εγχειρήματος το οποίο η ίδια η Ευρώπη ανέλαβε να φέρει εις πέρας.

newstrap
Keywords
Τυχαία Θέματα