Σίμος Κεδίκογλου: «Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μην μπορέσει να πληρώσει τους εργαζόμενους η ΕΑΒ»

Την άμεση απειλή που αντιμετωπίζει η ΕΑΒ, η πλέον σύγχρονη τεχνολογικώς και με σαφέστατο εξαγωγικό προσανατολισμό επιχείρηση του Δημόσιου τομέα, φέρνει στη Βουλή ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Ευβοίας, τομεάρχης ΜΜΕ της ΝΔ....
Σε ερώτησή του ο Σίμος Κεδίκογλου υπογραμμίζει τον κίνδυνο η ΕΑΒ,
μία επιχείρηση με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και επιχειρηματικές δυνατότητες λόγω των διεθνών συνεργασιών της, να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, αδυνατώντας ακόμα και να πληρώσει τους εργαζόμενους.

Το πρόβλημα αφορά στην αδυναμία λήψης φορολογικής ενημερότητας και είναι απόρροια του καταλογισμού στην ΕΑΒ λογιστικών διαφορών και πρόσθετων φόρων λόγω προσαυξήσεων συνολικού ύψους 285.611.187 Ευρώ, που αφορούν στη φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ και προέκυψαν από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2001-2004.

Στην περίπτωση δε που δεν τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα εγκαίρως, η ΕΑΒ δεν θα μπορέσει να εισπράξει ποσό € 18 εκ., που έχει ήδη εγκριθεί από την Πολεμική Αεροπορία για την οικονομική τακτοποίηση χρηματικού εντάλματος πληρωμής (Χ.Ε.Π).

Ο Σίμος Κεδίκογλου αναφέρει, επίσης, ότι για την άμεση επίλυση του προβλήματος απαιτείται, είτε η λήψη τριών αντιγράφων φορολογικής ενημερότητας χωρίς περιορισμό είσπραξης από το Δημόσιο, είτε η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης για εισπράξεις της Εταιρείας από το στενό Δημόσιο Τομέα.

Τα ερωτήματα που θέτει ο βουλευτής προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Εθνικής Άμυνας είναι, τι πρόκειται να πράξει το υπουργείο, προκειμένου να διασφαλιστεί η μισθοδοσία των εργαζομένων στην ΕΑΒ και ποιος είναι ο προγραμματισμός όσον αφορά στο μέλλον μίας επιχείρησης που έχει δυνατότητες και προοπτικές στη διεθνή αγορά.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Η αντιμετωπιζόμενη αδυναμία λήψης φορολογικής ενημερότητας έχει ενσκήψει ως σοβαρότατη παρενέργεια και απόρροια του καταλογισμού στην ΕΑΒ λογιστικών διαφορών και πρόσθετων φόρων λόγω προσαυξήσεων συνολικού ύψους 285.611.187 Ευρώ, που αφορούν στη φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ και προέκυψαν από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2001-2004.

Για το θέμα του προαναφερθέντος καταλογισμού η υπόθεση ακολούθησε τη δικαστική οδό, με αποτέλεσμα να υπάρχει τρέχουσα δικαστική εκκρεμότητα που έχει οριστεί για τις 12.01.2012.

Ωστόσο, το επείγον πρόβλημα λήψης φορολογικής ενημερότητας για εισπράξεις από το στενό Δημόσιο Τομέα που αντιμετωπίζει η ΕΑΒ επισείει τον κίνδυνο να μην καταφέρει τελικώς να ανταποκριθεί στην πληρωμή της επικείμενης μισθοδοσίας του προσωπικού της, την 30η Δεκεμβρίου 2011. Το ενδεχόμενο αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στου εργαζόμενους και στις οικογένειές τους. Για την άμεση επίλυση του προβλήματος αυτού, χρειάζεται είτε η λήψη τριών αντιγράφων φορολογικής ενημερότητας χωρίς περιορισμό είσπραξης από το Δημόσιο, ή, η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης για εισπράξεις της Εταιρείας από το στενό Δημόσιο Τομέα.

Στην περίπτωση που η λήψη φορολογικής
Keywords
Τυχαία Θέματα