Στους αρμόδιους τα ευρήματα για επικίνδυνα φυτοφάρμακα σε ελληνικά προϊόντα

«Έχουμε ενημερωθεί, οι υπηρεσίες μας “το κοιτάνε” το θέμα».
Αυτή είναι η απάντηση που έδωσαν ΕΦΕΤ και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο ....
newpost,για την έρευνα – βόμβα της Greenpeace, σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκαν επικίνδυνα φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά στην Αττική.

Όπως ανέφερε στο newpost η υπεύθυνη για θεματα
μεταλλαγμένων και βιωσιμης γεωργίας του ελληνικού τμήματος της Greenpeace Έλενα Δανάλη, τα συγκεκριμένα προϊόντα εντοπίστηκαν σε λαϊκές αγοράς στο Χαλάνδρι, το Περιστέρι, την Καλλιθέα και το κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης, συνολικά βρέθηκαν 27 διαφορετικές χημικές δραστικές ουσίες (πολλές από αυτές απαγορευμένες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), των οποίων οι επίσημες εγκρίσεις αναγράφουν πως είναι ύποπτες καρκινογενέσεων, έχουν εξαιρετική τοξικότητα και πολλά άλλα.

Πρόκειται για πατάτες ελληνικές και Αιγύπτου, ελληνικά μήλα, ισπανικά αχλάδια, και κολοκύθια, καρότα και κρεμμύδια ελληνικής παραγωγής.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των δειγμάτων εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Πολλά από αυτά τα φυτοφάρμακα αναφέρονται ως ‘τοξικά’, ‘εξαιρετικά τοξικά’ και ‘επικίνδυνα για το υδάτινο περιβάλλον’ και είναι ύποπτα για σοβαρότατες βλάβες στην υγεία.

Συγκεκριμένα, στην άδεια έγκρισης των ουσιών αναγράφονται επιπτώσεις όπως:

-Ύποπτο καρκινογένεσης (δραστική ουσία Thiacloprid, εντοπίστηκε σε μήλα και αχλάδια)

- Μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης (δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)

- Πιθανός κίνδυνος για εξασθένηση της γονιμότητας (δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)

- Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς ή/και Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον (δραστικές ουσίες Azoxystrobin, Chlorpyrifos, Deltamethrin, Indoxacarb, Imazalil, Linuron, Pyridaben, Captan εντοπίστηκαν μόνες ή σε συνδυασμό σε κολοκύθια, καρότα, μήλα, αχλάδια, μπανάνες)

- Πολύ τοξικό για τις μέλισσες ή Επικίνδυνο για τις μέλισσες (δραστικές ουσίες Chlorpyrifos, Etofenprox, Flonicamid, Indoxacarb, εντοπίστηκαν σε μήλα, καρότα, κολοκύθια)

Κυρίως στα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν χημικά «κοκτέιλ» με 3 - 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και στα δείγματα αχλαδιών έως και 6 διαφορετικές δραστικές ουσίες. Τα κοκτέιλ αυτά εντοπίστηκαν ακόμα και σε προϊόντα περσινής σοδειάς. Επιπλέον, βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται πλέον για άλλες χρήσεις. Για παράδειγμα, βρέθηκε σε δείγμα μήλου μια ουσία η οποία τώρα πια έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλων!

Το Δελτίο Τύπου εστάλη ταυτόχρονα τη Δευτέρα το απόγευμα από την Greenpeace στα ΜΜΕ αλλά και στους αρμόδιους φορείς και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ιωάννης Τσιάλτας τόνισε το newpost πως έχει ενημερωθεί και «οι υπηρεσίες του οργανισμού θα το ερευνήσουν».

Ανάλογη απάντηση δόθηκε και από υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης που επιβεβαίωσσαν ότι έχουν λάβει την έρευνα και τα αποτελέσματά της.

«Είναι ώρα η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Η μόνη ασφαλής περίπτωση γεωργίας είναι η βιώσιμη γεωργία και όχι η καλλιέργεια με φυτοφάρμακα», λέει στο newpost η Έλενα Δανάλη.

Ντίνα Καραμάνου NEWPOST
Keywords
Τυχαία Θέματα