Συνάντηση Βενιζέλου-τρόικας εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων για «ψαλίδι» στους μισθούς

Με τους επικεφαλής της τρόικας συναντάται από τις 4 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι το μπαράζ μέτρων που ζητούν οι πιστωτές για μισθούς, συντάξεις, κλειστά επαγγέλματα, δημόσιους υπαλλήλους και το φορολογικό, εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη,
από την οποία προέκυψε ότι οι δανειστές δεν υποχωρούν στα ζητήματα της μείωσης του κόστους εργασίας.

Η λίστα με τα μέτρα που ζητεί η τρόικα δεν είναι η οριστική, αλλά αποτελεί τη βάση συζήτησης με την κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι και η πορεία του PSI, που, όπως φαίνεται, θα υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα, σήμερα, ο κ. Βενιζέλος είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο.

Η τρόικα παρέδωσε αυτή την εβδομάδα στην κυβέρνηση κατάλογο με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με στόχο να καλυφθούν οι δημοσιονομικές αποκλείσεις του 2011 (ύψους 2,2 δισ. ευρώ περίπου) και να επιτευχθούν οι φετινοί στόχοι.

Με το υπόμνημα αυτό, ζητεί μείωση των αμυντικών δαπανών και των δαπανών για υγεία, κλείσιμο φορέων, περικοπές των επικουρικών συντάξεων και πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι την Παρασκευή, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, είπε ότι ο κατάλογος των μέτρων αυτών δεν είναι αυτός που θα περάσει τελικά.

«Αυτό δεν είναι αυτό που θα περάσει τελικά, έτσι να το ξέρουμε αυτό. Είναι ένας κατάλογος που έχει έρθει από την τρόικα που ανοίγει αυτά τα θέματα Κάποια είναι παλιές υποχρεώσεις, κάποια είναι προς διαπραγμάτευση. Είναι μέτρα πολλά, τα οποία και εμείς οι ίδιοι θέλουμε να πάρουμε», σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι η τρόικα ζητάεί απολύσεις στον δημόσιο τομέα, τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν.

«Η τρόικα ζητάει εξορθολογισμό και απολύσεις. Θα κάνουμε προσπάθεια να αποφύγουμε απολύσεις», υπογράμμισε.

Ο κ. Καψής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός το θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία με το PSI και το «προ-μνημόνιο».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα ζητηθούν έγγραφες διαβεβαιώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων, είπε πως «αυτή τη στιγμή δε μας απασχολούν οι διαβεβαιώσεις αλλά η ουσία».

Σε δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ 99,5, ο κ. Καψής είπε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης αντικειμενικών αξιών ή νέων φορολογικών μέτρων. Σημειώνεται ότι στο υπόμνημα της τρόικας προτείνεται η αναδρομική αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25% από την 1η Ιανουαρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα